Ministerul Mediului va face, pe cheltuiala sa, studiile privind proiectul Rosia Montana

Ministerul Mediului va face, pe cheltuiala sa, studiile privind proiectul Rosia Montana

Ministerul Mediului va face, pe cheltuiala sa, studiile privind proiectul Rosia Montana

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat intr-un interviu acordat Mediafax ca institutia pe care o reprezinta va face pe cheltuiala sa studii privind proiectul Rosia Montana si ca, in functie de rezultat, se va decide daca acest proiect se va derula sau nu.

„Noi vom face studii, pe banii Ministerului Mediului, ca sa avem si noi pe teme tehnice complicate o imagine care este numai a noastra si care poate sa ne ajute ca la intrebari critice – cum este iazul de decantare, permeabilitatea si asa mai departe – sa avem raspunsuri ferme, pentru ca este nevoie. Ceea ce a avut pana acum institutia sunt lucruri superficiale, de exemplu pe problema permeabilitatii. Comisia speciala a sesizat diferite institutii sa isi faca treaba. Ceea ce trebuie sa facem este sa avem propriul studiu. Resursa sigur gasim si finantam”, a afirmat Korodi.

Intrebat daca se va opri procedura de avizare de la minister, in cazul in care se va adopta raportul de respingere, Korodi a raspuns negativ, precizand ca in raport se precizeaza ca trebuie facute aceste studii. „Va fi o conditie care, daca nu este indeplinita, nu se va emite un aviz”, a completat ministrul.


Legat de faptul ca avizarea de catre minister este un alt proces decat parcursul proiectului de lege in Parlament, ministrul a afirmat ca Parlamentul poate sa aprobe sau sa respinga acest proiect. „Daca raportul iese, este de respingere. Si inseamna ca procedura de evaluare nu va ajunge la finalitate, pentru ca un element tehnic nu se poate realiza si face parte din regula jocului. Cum e si decizia unei instante din Suceava, care suspenda descarcarea arheologica pentru o mare suprafata din proiect si pana nu se rezolva si problema aceasta, nu se poate sa ajunga sa emita CAT-ul (colectivul de analiza tehnica, n.r.) o propunere finala catre Guvern. De aceea am spus ca nu este o prioritate pentru noi Rosia Montana, dar vom face treaba interna pe care trebuie s-o facem, pentru ca eu vreau sa lucram cu cartile pe masa si ceea ce am sesizat si in comisia speciala in Parlament realmente sa fie corectat si refacut”, a mai spus Korodi, apreciind ca nu depinde de minister cand se va da un raspuns pe acest proiect, ci de „cand isi face o companie treaba, ca sa nu existe nicio problema juridica in emiterea avizului, si cand ministerul o sa aiba toate informatiile tehnice necesare ca sa poata compara cu ce a depus compania”.

Intrebat daca proiectul va fi respins in cazul in care ministerul pe care-l reprezinta se va pronunta in defavoarea derularii proiectului de la Rosia Montana, Korodi a raspuns: „Nu fac comentarii. Daca decizia noastra e nu, e nu. Poate sa vina oricine sa depuna alt proiect, sa inceapa din nou. Dar, va spun, cand se termina aceasta poveste o sa fie numai si numai procese, asa ca aviz amatorilor”.

In luna noiembrie a anului trecut, Senatul a adoptat Raportul elaborat de Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana, care este de respingere a proiectului de lege in forma transmisa de Guvern.

Actul normativ are caracter organic, iar Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind forul decizional.16 Apr 2014 - Sursa: Curierul NationalArticole recente:
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Stop Abandonului
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016