Ministrul economiei sustine ca o noua lege a minelor va fi aprobata in luna februarie

0
8
Ministrul economiei sustine ca o noua lege a minelor va fi aprobata in luna februarie
Ministrul economiei sustine ca o noua lege a minelor va fi aprobata in luna februarie

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, sustine ca o noua lege a minelor va fi aprobata, cel mai probabil, in cursul lunii februarie. Declaratia a fost facuta in cadrul unei intalniri cu Martin Fergus Harris, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania. Reamintim ca pe 10 decemebrie, Legea minelor a picat in plenul Camerei Deputatilor din cauza voturilor insuficiente, chiar daca, aparent, membrii USL au cazut de acord sa treaca initiativa legislativa. Cateva zile mai tarziu, premierul Victor Ponta a spus ca Andrei Gerea, ministru liberal, are mandat sa elaboreze un nou proiect al legii minelor care sa fie adoptat de Parlament.

  • Proiectul pentru modificarea legii minelor, unul controversat, ar face posibila exploatarea aurifera de la Rosia Montana.

„Oata cu aprobarea noii legi a minelor, cel mai probabil in cursul lunii februarie, va exista cadrul legal pentru redeschiderea proiectului minier la Remin Baia Mare. Dealtfel, textul noii legi a minelor a fost imbunatatit substantial, astfel incat este favorabil celor care doresc sa investeasca in sectorul minier. Astfel, noua lege prevede scurtarea unor termene, asigurarea respectarii proprietatii, despagubiri corecte, transparenta si au fost eliminate prevederile care puteau fi interpretate ca fiind cu dedicatie”, a spus Andrei Gerea in cadrul intalnirii cu ambasadorul Marii Britanii.

Pe 10 decemebrie, in deja celebra „Martea neagra”, Legea minelor nu a fost adoptata in plenul Camerei Deputatilor din cauza voturilor insuficiente. Au fost doar 160 de voturi pentru, insuficiente ca legea sa treaca. Dintre cei care au votat impotriva, 2 erau de la PSD si 11 de la PNL. De asemenea s-au abtinut de la vot 8 de la PSD si 10 de la PNL.

Chiar daca au fost si persoane de la PSD care nu au votat favorabil, doua zile mai tarziu, Victor Ponta l-a acuzat pe Crin Antonescu ca a jucat la offside.Premierul Victor Ponta a declarat joi ca forma legii minelor care a ajuns in Parlament a fost cea finalizata de liberali dupa ce social-democratii au luat decizia de a nu intervini pe lege pentru a evita discutiile politice. „Dupa care am vazut stilul devenit deja clasic, s-a jucat la offside pana au ramas si ei in offside”, a afirmat premierul, adaugand ca, de data aceasta, „jocul dlui Antonescu tot timpul de a lasa pe cineva in offside” s-a rasfrant chiar asupra liderului liberal care, de data aceasta, „s-a lasat singur in offside”.

Dupa alte cateva zile, Victor Ponta a declarat ca ministrul Economiei, Andrei Gerea, are mandat sa elaboreze un nou proiect al legii minelor care sa fie adoptat de Parlament.

„Legea minelor noi am sustinut-o, domnul Antonescu a avut o ezitare destul de lunga, dupa care nu a mai trecut. Acum domnul ministru liberal Andrei Gerea, in care eu am toata increderea, trebuie sa vina cu un nou proiect pentru ca a fost o propaganda ca e o lege a minelor dar, de fapt, este despre Rosia Montana. Nu, se referea la Remin Baia Mare care altfel se inchide si intra in faliment, la ConversMin, la CupruMin, la toate exploatarile de resurse minerale si domnul Gerea are mandat si din partea mea, dar si din partea, cred, a domnului Antonescu, de a veni cat mai repede cu un proiect care sa fie adoptat de Parlament”, a spus premierul, la Romania Tv, citat de Agerpres.

Proiectul pentru modificarea legii minelor, unul controversat, ar face posibila exploatarea aurifera de la Rosia Montana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here