Monument al naturii afectat de seceta si capitalism salbatic – Nuferii termali, in pericol de extinctie

Monument al naturii afectat de seceta si capitalism salbatic - Nuferii termali, in pericol de extinctie

Lacul cu nuferi termali, declarat monument al naturii inca din 1931, este in pericol de moarte. De fapt, a intrat in moarte clinica. Izvorul sublacustru de apa termala a incetat sa mai functioneze, iar apele calde ale lacului, in care cresc nuferii termali unici pe planeta si unde se dezvoltase o fauna specifica, s-au racit, punand in pericol de extinctie intreaga biodiversitate. Cauza cea mai probabila este exploatarea excesiva a zacamantului de apa termala, in Baile Felix si 1 Mai aparand o puzderie de constructii noi, multe dintre ele alimentandu-si sistemele de incalzire si piscinele ilegal cu apa din zacamant. Seceta prelungita a accentuat fenomenul.

Specialistii Muzeului Tarii Crisurilor, institutia care are in custodie „Rezervatia Paraul Petea de la Baile 1 Mai”, au constatat ca nivelul apei din lac a scazut extrem de mult. In plus, apa s-a racit anormal si periculos pentru un lac alimentat cu ape termale si in care temperatura medie de 30-32 de grade Celsius favoriza vegetarea spontana a nufarului termal. Dupa masuratorile facute de custozi, acestia au constatat ca temperatura apei a scazut la 9-11 grade Celsius, sub pragul minim de 18 grade Celsius sub care poate rezista nufarul si fauna din lac. Impactul este devastator, deoarece Rezervatia Paraul Petea este singurul loc din lume unde nufarul termal (Nymphaea lotus var. thermalis) vegeteaza in mod spontan. „Izvorul geotermal sublacustru care alimenteaza lacul este mort. Nu mai functioneaza”, ne-a declarat Radu Huza, specialist in arii naturale protejate de la Muzeul Tarii Crisurilor. Lacul din Baile 1 Mai este alimentat din doua surse: un izvor geotermal dintr-un aven sublacustru si un alt izvor cu apa rece din zona. Scaderea nivelului apei in lac i-a alarmat pe cercetatorii de la Muzeul Tarii Crisurilor. Acestia au efectuat in ultimile saptamani masuratori care atesta scaderea temperaturii apei si reducerea drastica a apei termale, inregistrandu-se un minim istoric. „Functioneaza precum apa la cada de la baie: de la un robinet vine apa calda, de la altul apa rece. Reglandu-le, obtii temperatura potrivita. Ei bine, acum robinetul cu apa calda nu mai merge”, explica plastic specialistul Muzeului Tarii Crisurilor. Apa s-a racit, iar nivelul lacului a scazut pana la un nivel record, fiind inregistrat un minim istoric. Custozii Rezervatiei au anuntat imediat autoritatile locale si judetene, precum si Agentia de Protectia Mediului, Apele Romane, Agentia pentru Resurse Minerale etc. De asemenea, a fost angajata o firma specializata in geofizica, masuratorile si investigatiile subterane ale acesteia confirmand ca izvorul din aven este blocat. Una din cauzele presupuse de specialisti este exploatarea peste capacitatea de suportabilitate a rezervorului geotermal. In statiunea 1 Mai si Baile Felix, alimentate din aceeasi resursa geotermala, au aparut numeroase constructii, vile, hoteluri si pensiuni, multe dintre ele fiind alimentate ilegal de la zacamant. Practic, in zona orice proprietar de pensiune sau vila poate sa-si angajeze o firma de executat foraje, la cativa zeci de metri penetrand in zacamant si folosind apoi apa termala la incalzirea locuintei sau in propriile piscine. Nici o autoritate a statului nu stie la aceasta ora cate pensiuni folosesc ilegal apa termala.

Exista solutii pentru salvarea lacului?

Un monument al naturii si un obiectiv de interes turistic major poate fi pierdut definitiv si asta numai din vina omului. Si seceta prelungita din acest an poate fi invocata pentru scaderea debitelor de apa provenite din acviferul Muntilor Vladeasa si Codru Moma. Specialistii consultati de noi sunt rezervati in privinta viitorului arealului protejat. O solutie urgenta propusa chiar de Agentia pentru Resurse Minerale (ANRM) – Inspectia Teritoriala Bihor este alimentarea lacului dintr-un foraj existent in apropiere. Nu este insa o solutie pe termen lung, sustin geologii consultati de noi. Refacerea zacamantului secatuit presupune ani buni de asteptare, insa problema principala este tocmai lipsa informatiilor stiintifice exacte care sa identifice gradul de epuizare a rezervelor de apa. De aceea, Muzeul Tarii Crisurilor a propus formarea la nivel judetean a unei comisii largite de specialisti care sa identifice exact sursa raului. „Partea proasta in Baile Felix si 1 Mai este ca, pe langa forajele legale existente, sunt zeci de foraje ilegale”, afirma specialistii consultati de noi. Iar autoritatile statului responsabile in domeniu au ignorat, voit sau nu, aceasta realitate. Avram Radu Miron, inspector la Compartimentul Inspectie Teritoriala al ANRM, ne-a declarat ieri ca situatia nu este insa atat de grava. „Am fost dimineata (ieri-n.r.) la Rezervatie si am constatat o schimbare radicala fata de zilele anterioare. Izvorul din aven a reinceput sa alimenteze lacul, apa fiind la o temperatura de 28 de grade Celsius. Parerea mea este ca in ultimele sase luni debitul de apa rece a adus numeroase suspensii care au colmatat avenul. Acum, cu masuratorile facute, probabil s-a miscat ceva in mal, iar avenul si-a dat drumul”, explica inspectorul Miron, acesta sustinand ca, cel mai probabil, „au fost obturate caile de aflux dinspre acvifer”. Acesta mai adauga ca intreaga situatie creata trebuie privita cu calm, specialistii trebuie sa realizeze un studiu exact bazat pe o observare mai atenta in timp si abia apoi sa fie emisa o ipoteza. Un prim pas ar fi decolmatarea avenului si apoi monitorizarea atenta a debitului. In plus, „ultimul an a fost secetos”, explica inspectorul Miron, iar debitele de exploatare au scazut foarte mult. Apoi, sistemul hidrogeotermal din Baile 1 Mai si Felix interfereaza cu cele din Oradea si Livada, unde apa termala este exploatata intensiv. Cu toate acestea, in vara, cand a fost varful de sarcina in exploatarea apei termale la strandurile din statiune, nu a fost nicio problema, acum volumul extractiei scazand cu 30-40%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *