Mosmonul, un fruct pe cale de disparitie

1
107
Mosmonul, un fruct pe cale de disparitie

Mosmonul, cunoscut si sub denumirea Mespilus sau Scorus, este o specie de planta din subfamilia Maloideae ce apartine familiei Rosaceae. Un mosmon comun, Mespilus germanica, este un nativ cunoscut in sud-vestul Asiei si in sud-estul Europei.

Acest fruct care seamana cu un mar a fost foarte raspandit insa de la an la an el devine tot mai rar.

Fructele hibride de mosmon sunt delicioase si cresc pana la dimensiunea unei prune mari, la temperaturi de chiar de -4 de grade Celsius, fiind foarte adaptabile in conditii meteo dificile.

Fructele coapte in anotimpul iernii dezvolta arome complexe unice daca sunt lasate in copac dupa ce frunzele au cazut din copac si a dat inghetul.

Mosmon

Mosmonul este astringent si, in cazul in care este tare, se lasa in copac la copt pana se inmoaie si capata o aroma completa. Mosmonul, cand incepe sa se coaca, dobandeste o culoare asemanatoare cu cea a zaharului brun.

In Instantele Europene Regale mosmonul a fost un fruct foarte apreciat deoarece insotea cele mai bune vinuri, iar bucatarii francezi asociau gustul acestuia cu produse scumpe gourmet cum ar fi ciupercile, trufele sau caviarul.

Fructul se mai foloseste si la pregatirea conservelor, la siropuri, tarte si jeleu. In Europa este servit in restaurante ca desert de iarna, fiind prajit in unt si cuisoare.

Culturile europene medievale considerau ca mosmonul are multe beneficii de oferit sanatatii. Ei sustineau ca inlatura pietrele la rinichi si trateaza diverse afectiuni ale stomacului.

Ceaiul facut din fructele de mosmon este bogat in beta-caroten, vitamina B1, vitamina C, calciu si fier. Este bun pentru ficat, pentru rinichi si pentru vedere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here