NASA lanseaza la 1 iulie un satelit care va masura concentratia de CO2 din atmosfera

NASA lanseaz? la 1 iulie un satelit care va m?sura concentra?ia de CO2 din atmosfer?
NASA lanseaza la 1 iulie un satelit care va masura concentratia de CO2 din atmosfera
NASA lanseaza la 1 iulie un satelit care va masura concentratia de CO2 din atmosfera

NASA va lansa pe 1 iulie primul ei satelit dedicat masurarii concentratiei de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera terestra, principalul gaz cu efect de sera, care joaca un rol determinant pentru clima planetei noastre, informeaza AFP.

Oamenii de stiinta afirma ca acest gaz a atins de curand cea mai mare concentratie a sa in atmosfera terestra din ultimii 800.000 de ani.

Satelitul american, Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2), este similar cu OCO-1, distrus in timpul lansarii sale din februarie 2009.

Noul satelit va furniza o imagine mai ampla si globala asupra emisiilor umane si naturale de CO2, ca si asupra „puturilor de carbon”, asa cum sunt numite oceanele si padurile, care absorb si capteaza acest gaz.

„Dioxidul de carbon din atmosfera joaca un rol esential in echilibrul energetic al planetei noastre si este un factor cheie pentru a intelege mai bine felul in care clima noastra se schimba”, a explicat Michael Freilich, directorul departamentului de Stiinte ale Pamantului din cadrul NASA.

„Prin misiunea OCO-2, NASA va aduce o contributie importanta pentru programele de monitorizare a Terrei si va accepta provocarea reprezentata de o mai buna intelegere a planetei noastre si a viitorului ei”, a adaugat acelasi cercetator.

Satelitul OCO-2 va fi lansat cu o racheta Delta 2 a companiei United Launch Alliance de la baza aeriana Vandenberg din California si va fi plasat pe o orbita aproape polara la altitudinea de 705 kilometri.

OCO-2 va deveni principalul observator dintr-o flota de alti cinci sateliti internationali care vor orbita in jurul Terrei la fiecare 99 de minute pentru a efectua o serie de monitorizari aproape simultane.

OCO-2, a carui misiune va dura cel putin doi ani, va efectua masuratori ale unor esantioane recoltate din sursele de emisii de CO2, dar si din „puturile de carbon” de pe intregul Glob. In acest fel, satelitul NASA ii va ajuta pe oamenii de stiinta sa studieze mai bine schimbarile climei cu ajutorul datelor actuale.

Arderile de carburanti fosili (petrol, gaze naturale si carbune) si alte activitati umane emit aproape 40 miliarde de tone de CO2 in atmosfera in fiecare an, producand o acumulare fara precedent a acestui gaz cu efect de sera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *