Alimente pe care le consumăm zilnic şi care sunt mai sărate decât chipsurile
Nou studiu: Consumul de sare NU mai dauneaza sanatatii

O noua descoperire a cercetatorilor britanici sustine ipoteza ca reducerea consumului de sare nu conduce la scaderea riscului afectiunilor cardiace, informeaza Reuters.

Daca pana acum consumatorii au fost avertizati, in repetate randuri, sa reduca consumul de sare, noi cercetari nu gasesc alimentul ca fiind vinovatul principal de afectiunile cardiace.
Un studiu publicat de Biblioteca Cochrane releva faptul ca un consum redus de sare conduce la o usoara scadere a tensiunii arteriale. Aceasta consecinta nu implica favorizarea aparitiei afectiunilor cardiace, care pun in pericol viata celor care consuma sare.

Nutritionistii condamna rezultatele noului studiu

Totusi, cercetatorii afirma ca mai este nevoie de teste la scara foarte mare, pentru a stabili clar efectele consumului de sare pentru organismul uman. „Cand toate guvernele fac presiuni pentru reducerea cantitatii de sodiu din alimente, este foarte important sa facem niste teste la scara larga, pentru a intelege riscurile si beneficiile acestei masuri”, afirma Rod Taylor, cercetator al Universitatii Exeter.
Noul studiu a atras multe critici din partea nutritionistilor. Francesco Cappuccio, directorul Departamentului de Nutritie din cadrul Organizatiei Mondiale de Sanatate, considera ca noul studiu este gresit. „Acest raport nu schimba prioritatile stabilite, pana acum, de a reduce consumul de sare in randul populatiei, pentru a preveni afectiunile cardiace. Infarctul si accidentul vascular cerebral reprezinta cei mai mari «criminali» din lume”, este de parere Cappuccio.

Campanii publicitare impotriva sodiului

Profesorul Simon Capewell, cercetator al Universitatii din Liverpool, considera ca noul studiu nu va schimba perceptia generala conform careia consumul de sare creste tensiunea arteriala.
Nutritionistii sunt de parere ca reducerea sodiului din alimente poate reduce hipertensiunea arteriala. Multe organizatii de sanatate si majoritatea guvernelor au stabilit niste norme foarte stricte in ce priveste cantitatea de sare continuta in produsele alimentare. In acelasi timp, s-au realizat foarte multe campanii publicitare pentru informarea opiniei publice cu privire la riscuri.

Englezii si americanii reduc drastic consumul de sare

Anumite autoritati, cum sunt cele britanice, si-au propus sa reduca consumul de sare pana la maximum sase grame pe zi, pentru un adult, scop care trebuie atins pana in 2015.
Englezii continua planul ambitios si doresc sa reduca consumul de sodiu, pana in 2025, la trei grame pe zi, pe cap de locuitor. Peste ocean, situatia este si mai stricta, asta si datorita faptului ca locuitorii SUA au mari probleme cu obezitatea. Autoritatile americane recomanda un consum zilnic de maximum 2,3 grame de sare, pe cap de locuitor.
La studiul cercetatorilor britanici au participat 6.489 de subiecti, carora li s-a administrat, zilnic, sare in doze normale.
La sfarsitul studiului, cercetatorii nu au observat nici un efect pozitiv asupra organismelor celor testati. Echipa cercetatorului britanic isi va continua studiile, dorind sa testeze un numar de 18.000 de persoane, pentru a-si argumenta mai solid noua descoperire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here