Noua Centura Verde a Bucurestiului va reduce poluarea aerului

Bucurestiul a fost supus unei despaduriri serioase in ultimele doua decenii, ceea ce a avut ca rezultat cresterea nivelului de poluare a aerului. Autoritatile municipale spera acum sa schimbe aceasta situatie, plantand copaci in sapte sate din jurul orasului pentru a crea o Centura Verde.

„Intentionam sa plantam 200 000 de copaci noi”, a declarat primarul Adriean Videanu, evaluand costul operatiunii la 5-10 mn euro.

Proiectul a fost recomandat de ministerul agriculturii si este implementat pe o perioada de sase ani. Pe langa faptul ca va imbunatati calitatea aerului in capitala, proiectul va contribui la controlarea extinderii urbane, va oferi spatii de recreere si va ajuta la conservarea peisajelor.

Potrivit expertilor, aproape un milion de copaci au fost taiati in Bucuresti in ultimii 17 ani, iar alte doua milioane in zonele inconjuratoare. Dupa rasturnarea comunismului, intinderi mari de terenuri impadurite au fost restituite proprietarilor, dintre care multi au decis sa le converteasca pentru uz agricol. In urma acestui fapt, Bucurestiul beneficiaza de numai 25% din terenurile impadurite pe care le avea in 1989.

Impactul asupra sanatatii este mare. Potrivit Asociatiei Expertilor de Mediu (AEM), cantitatea de praf din Bucuresti masoara 260 pana la 280 tone per km patrat, in timp ce in alte capitale europene – unele mult mai mari – volumul este de aproximativ doua tone per km patrat.

Spatiile verzi ofera „o bariera impotriva prafului, purifica aerul si diminueaza poluarea fonica”, declara vicepresedintele AEM Florin Vasiliu. „In acelasi timp, acestea contribuie la mentinerea diferentelor de temperatura dintre anotimpuri si zile si nopti”.

Aproximativ 10 000 de locuitori mor anual din cauza problemelor provocate de poluare, informeaza grupul Eco-Civica.

Expertii Primariei au inceput inventarierea copacilor din Bucuresti, numarul acestora fiind estimat la aproximativ 1,5 milioane. Copacii batrani si bolnaci vor fi taiati si inlocuiti cu puieti.

Aproximativ un milion de copaci din Bucuresti sunt mai batrani de 30 de ani, iar riscul smulgerii din radacini in timpul furtunilor reprezinta o alta amenintare, declara Videanu.

Sursa: Setimes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *