Panouri fotovoltaice si spatiu verde, pe terasele blocurilor din Slatina

Panouri fotovoltaice si spatiu verde, pe terasele blocurilor din Slatina

Panouri fotovoltaice si spatiu verde, pe terasele blocurilor din Slatina

Municipalitatea lanseaza un proiect pilot privind terasele blocurilor de locuit din Slatina. Edilii vor sa instaleze acolo panouri fotovoltaice, ce vor reduce consumul de energie, si sa amenajeze spatii verzi pe terase.

Pentru inceput, va fi selectat cate un bloc pentru fiecare dintre cele doua proiecte. Vor putea participa la concurs doar blocurile care nu au acoperis si a caror fatada a fost reabilitata. In plus, pentru a beneficia de panourile fotovoltaice, locatarii trebuie sa investeasca in igienizarea subsolului, amenajarea spatiului din jurul blocului si hidroizolarea plafonului. Pentru proiectul care prevede amenajarea de spatiu verde pe terasa, regulile sunt aceleasi, doar ca hidroizolarea terasei va fi facuta de municipalitate. Un proiect asemanator presupune transformarea teraselor in zone de picnic.

„Avem un proiect pilot pentru reducerea consumului de energie electrica la asociatiile de locatari. In acest sens, vom lansa doua proiecte, care in momentul de fata sunt la stadiul de idee. Vom incerca sa montam panouri fotovoltaice pe terasele blocurilor. De asemenea, pe terasele blocurilor vrem sa marim suprafata de spatiu verde si, in loc sa fie acel carton sau hidroizolatie, ca in prezent, sa fie spatii verzi, unde locatarii chiar pot sa faca picnic, sa se bucure de verdeata”, a declarat Minel Prina, primarul Slatinei.


Proiectul pilot va include doua blocuri, unul cu panouri solare si altul cu spatiu verde pe terasa. Costurile vor fi suportate din bugetul local, iar daca ideile vor prinde in randul slatinenilor, autoritatile vor accesa fonduri europene pentru extinderea acestor investitii. Regulile concursului vor fi publicate, peste aproximativ o saptamana, pe site-ul Primariei Slatina, iar competitia ar putea incepe peste o luna si jumatate, dupa respectarea termenelor si pasilor prevazuti de lege.

600 de miliarde lei, pentru blocurile din Slatina

Fie ca vorbim de bani de la bugetul local sau de la bugetul consolidat al statului, 60 de milioane de lei au fost cheltuiti, pana acum, pentru reabilitarea imobilelor de locuit din Slatina. In prezent, 45% dintre blocurile din Slatina sunt reabilitate termic, fie ca acest lucru a fost facut prin programul guvernamental, inceput prin 2008, fie prin concursul primariei „Slatina – oras verde, oras curat”.
Primaria Slatina a depus sapte cereri pentru finantarea reabilitarii a 91 de blocuri. Daca toate vor fi aprobate, 60% dintre imobilele din municipiu vor fi anvelopate.

„Primaria Slatina a investit pana acum, in reabilitarea blocurilor, aproximativ 60 de milioane de lei. adica 600 de miliarde. Banii au venit din bugetul local si din bugetul de stat. In momentul acesta, avem 45% din blocuri reabilitate si inca 15% depuse pe fonduri europene. Deci vom ajunge la 60%. Am depus cereri de finantare pentru 91 de blocuri. Asteptam sa vedem daca vom mai depune si alte cereri. Axa inca nu s-a inchis, dar este din ce in ce mai greu. Axa este inca deschisa, am mai putea sa mai depunem, incercam sa mai depunem, dar se pare ca cei 40% care au ramas pe dinafara sunt mai greu de miscat”, a explicat primarul Prina.



6 Mai 2014 - Sursa: Gazeta noua



Articole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016