Parcuri eoliene in judetul Iasi

Germania î?i pierde alia?ii în planul de 700 mld. euro de "înverzire" a sectorului energetic
Parcuri eoliene in judetul Iasi

Proiectarea de parcuri eoliene este o afacere care se extinde si in judetul Iasi. Mai multe firme cu domenii de activitate privind producerea de energie regenerabila si-au aratat intentia de a investi in zona Moldovei, inclusiv in judetul Iasi, demarand procedurile de avizare a parcurilor eoliene. Un proiect ce presupune construirea a trei astfel de parcuri a primit recent avizul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi.

La sfarsitul lunii decembrie, anul trecut, APM Iasi a luat hotararea emiterii avizului de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al parcurilor Dobrovat 1, 2 si 3. Beneficiarul proiectului este firma SC Gamma Wind SRL din Bucuresti, reprezentata de Lucia Iliev. Aceasta societate are ca actionar majoritar la firma Powerdeal Limited, cu sediul in Nicosia, Cipru. Firma Beta Wind, reprezentata de Marius Iliev, este, in acelasi timp, beneficiarul altei investitii in parcuri eoliene, in Casimcea, judetul Tulcea. Parcul eolian din Tulcea va fi cel mai mare din Europa, avand un cost de 1,2 miliarde de euro pentru investitori si o capacitate de 700 megawatti.

Mai multe firme de profil, printre care Celsa Team, C&P, Gamma Wind, Beta Wind si Delta Wind, vor investi in comunele Ipatele, Tibanesti, Schitu Duca, Dobrovat, Scobinti, Vanatori, Harlau, Pascani, Mironeasa, Tansa, dar si in judetele Vaslui, Neamt si Tulcea. In extravilanul comunei Dobrovat, pe trei suprafete care insumeaza 1.208 hectare, firma Gamma Wind va transforma terenul agricol in spatiu de instalare a 50 de turbine inalte de 210 metri si care vor avea puterea de 3, respectiv 4,5 megawatti. Estimativ, cele trei parcuri vor genera o putere intre 150 si 225 megawatti. Amenajarea parcurilor de la Dobrovat se va face in patru ani de la obtinerea avizelor de construire si de mediu necesare, un an fiind prevazut pentru proiectare si trei pentru executie. Instalatiile de producere a energiei electrice vor fi proiectate pentru o durata de exploatare de 20-25 de ani, dupa care vor fi ori dezasamblate, ori retehnologizate si reparate, in functie de expertiza societatii care le va detine la momentul respectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *