Pentagonul isi reduce arsenalul nuclear

0
76
Pentagonul isi reduce arsenalul nuclear
Pentagonul isi reduce arsenalul nuclear

Statele Unite intentioneaza sa converteasca aproximativ 30 de bombardiere nucleare, sa reduca numarul de silozuri si de tuburi de lansare de rachete de la bordul submarinelor, pentru a se supune prevederilor tratatului START de dezarmare nucleara, a anuntat Pentagonul.

Tratatul semnat cu Rusia si intrat in vigoare in februarie 2011, prevede ca fiecare tara sa nu dispuna pana in 2018 decat de un total de 800 de lansatoare, dintre care 700 considerate mobilizate, si de 1.550 de focoase nucleare deplasate, adica o reducere de 30% comparativ cu anul 2002.

In pofida crizei ucrainene care a antrenat inghetarea cooperarii militare dintre SUA si Rusia, „tratatul continua sa fie pus in aplicare de fiecare dintre partile semnatare”, iar inspectiile merg mai departe, a asigurat un inalt responsabil american al apararii, potrivit caruia „ambele tari au convenit ca aceasta activitate este deosebit de importanta”.

Pentru a indeplini obiectivul stabilit, Pentagonul intentioneaza sa retraga capacitatea nucleara unui numar de 30 de bombardiere grele, dintr-un total de 92. „Treizeci de bombardiere B-52H vor fi convertite la un rol strict conventional”, a precizat respectivul responsabil.

In acelasi timp, 50 dintre cele 450 de silozuri care adapostesc fiecare cate o racheta balistica intercontinentala Minuteman III vor fi golite, iar rachetele vor fi dotate cu un singur focos nuclear. Golite si convertite vor fi, de asemenea, cate 4 dintre cele 24 de tuburi de care dispun lansatoarele de rachete din clasa Ohio (14 in total) de la bordul submarinelor.

Costul total al tuturor acestor modificari, precum si al altora, se va ridica la aproximativ 300 de milioane de dolari, fonduri finantate, in mare parte, de US Navy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here