Pericolul din farfurie! Pestele cu cantitati excesive de plumb

Pericolul din farfurie! Pe?tele cu cantit??i excesive de plumb
Pericolul din farfurie! Pestele cu cantitati excesive de plumb
Pericolul din farfurie! Pestele cu cantitati excesive de plumb

Expertii de mediu au avertizat cu privire la lipsa de sustinere a fermelor piscicole de mai bine de un deceniu, dar nu au facut nimic pentru a aborda principalele neajunsuri ale acestui sector. Pentru mine, este o problema importanta, intrucat consum cele mai multe proteine din somon, spune Dr. Mercola pe site-ul sau.

Agentiile guvernamentale si organizatiile de mediu din intreaga lume au ales in mod constant sa ignore previziunile ingrijoratoare atat pentru mediu, cat si pentru sanatatea umana, in ierarhia intereselor predominand mai degraba profitul pe care il are aceasta industrie infloritoare.

Biologul Alexandra Morton a postat o serie de studii recente in ceea ce priveste impactul somonului de crescatorie asupra sanatatii umane, prezentate in filmul documentar „Somonul Confidential”.

Acest fenomen poate cauza probleme de sanatate si reprezinta, in acelasi timp, o amenintare pentru sanatatea copiilor care se afla in burtile mamelor insarcinate, consumatoare de somon. Asa cum explica Morton, atunci cand femeile nasc, „depozitele” de toxine din corp ajung pana la 90% in organismul primului copil nascut al unei mame. Apoi, mai multe toxine sunt ulterior transmise prin laptele matern, scrie financiarul.ro. De aceea este atat de important sa evitam expunerile toxice in timpul copilariei, pentru a preveni deteriorarea generatiilor viitoare, precum si ciclul de viata propriu.

„Eu nu recomand femeilor gravide, copiilor si tinerilor sa consume somon de crescatorie. Este incert atat in ceea ce priveste cantitatea de toxine pe care o contine, cat si in privinta modului in care ne afecteaza. Tipul de contaminanti care au fost detectati in somonul de crescatorie au un efect asupra dezvoltarii creierului si este asociat cu autism si reducerea IQ-ului. Stim, de asemenea, ca pot afecta alte organe in sistemul si metabolismul imunitar al corpului”, recomanda Alexandra Morton.

Un studiu european care a implicat aproximativ 8000 de nou-nascuti a descoperit ca femeile gravide care aveau un nivel ridicat de toxine in corpurile lor au dat nastere la copii cu greutate redusa, fapt care a avut un efect negativ asupra sanatatii copilului.

Norvegia a influentat cresterea nivelului de toxine admisibile in hrana de somon.

In 2006, Rusia a interzis importul de somon de crescatorie norvegian, sustinand ca acesta continea cantitati excesive de plumb si cadmiu (provenind de la hrana cu care acestia erau hraniti). Autoritatea Norvegiana pentru Siguranta Alimentara a respins acuzatiile.

Dupa aceasta dezbatere cu privire la pericolul de a manca somon de crescatorie din cauza nivelului ridicat de poluanti nocivi, s-a dezvaluit ca Norvegia a facut lobby la Uniunea Europeana pentru a permite un nivel mai mare de toxine in somon (Endosulfan – o toxina bioacumulativa).

Endosulfanul este un pesticid toxic, cunoscut ca ataca sistemul nervos si poate creste riscul de autism si provoaca malformatii congenitale ale sistemului reproductiv uman masculin. Revoltator este si faptul ca Uniunea Europeana a acordat aprobarea oficiala ca porcii si puii sa fie utilizati in hrana pentru somonul de crescatorie. De cand somonul mananca o dieta pe baza de carne de porc si pasare?

Asa cum noi, ca oameni, avem nevoie de o dieta pentru a fi sanatosi, asa si animalele au nevoie de dieta lor optima. Iar pestii nu au fost meniti din firea lor sa manance cereale, carne de por si de pasare. In plus, fata de acest regim alimentar nenatural, pestilor de crescatorie din toate speciile li se adauga in alimentatie un amestec de vitamine si antibiotice, si in functie de peste se adauga pigmenti sintetici pentru a compensa lipsa de culoare a carnii naturale, ca urmare a dietei modificate. Fara acestea, carnea de somon crescut in custi, ar avea o culoare gri pal. Este grav ca am ajuns sa ingeram aceste medicamente si substante chimice atunci cand consumam peste.

Cu ce se da culoare somonului

Cadmiul este metalul cu care se da culoare somonului, se coloreaza in rosu aprins cutiile de racoritoare, se lipesc bijuteriile si se fac acumulatorii de la gadget-urile noastre de zi cu zi. Toate acestea in conditiile in care cadmiul este unanim asociat cu cancerul, iar un tratament pentru tratarea intoxicatiei cu cadmiu este deocamdata necunoscut.

O parte din cantitatea de cadmiu produsa la nivel mondial, aproximativ 2000 de tone anual, este folosita in producerea pigmentilor. Sulfatul de cadmiu sau rosul de cadmiu (Cd x CdSe) este un pigment intens de culoare rosu cald care variaza ca tenta intre rosu-orange pana la maron si este disponibil sub mai multe forme, deschise si inchise.

De asemenea, compusii cadmiului sunt utilizati in imprimare, in industria textila, in fotografie, in lasere, in semiconductori, in pirotehnie, in celulele solare, in contoare cu scintilatie, ca neutroni absorbanti in reactoarele nucleare, in amalgamele dentare, in fabricarea lampilor fluorescente, in bijuterii, in gravura, in industria de automobile si avioane, ca pesticide, catalizatori de polimerizare. Cadmiul este gasit si in ingrasamintele cu superfosfat.

Rapoartele britanice de explorare geologica au raportat in anul 2001 ca cel mai mare producator de cadmiu este China, aproximativ 60% din productia mondiala de cadmiu, urmata de Coreea de Sud si Japonia.

Cadmiul se acumuleaza in rinichi unde afecteaza mecanismele de filtrare. Acest lucru provoaca excretia de proteine si zaharuri din corp si mai departe provoaca vatamarea rinichilor. Dureaza foarte mult pana cand metalul acumulat in rinichi este eliminat din corpul uman prin urina. Alte efecte asupra sanatatii provocate de prezenta cadmiului in organism sunt: dificultati in procesul de reproducere si chiar infertilitate, vatamarea sistemului imunitar, afectiuni psihice si posibila vatamare a ADN-ului sau dezvoltarea cancerului.

Studii medicale

In anul 1985 a fost realizat un studiu cu privire la incidenta cancerului in randul muncitorilor care lucrau cu cadmiu la o fabrica de baterii cu continut de nichel-cadmiu din Suedia. Grupul tinta a fost de 522 de lucratori suedezi care au fost expusi la cadmiu cel putin un an de zile.

In urma studiilor realizate intr-o perioada de peste zece ani s-a ajuns la urmatoarele concluzii: din cei 522 de lucratori, 162 s-au imbolnavit de cancer de prostata, iar 195 de cancer pulmonar. Analizele au aratat ca pe termen lung expunerea la cadmiu este asociata cu cancerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *