”PLAN BEE – A trai fara pesticide”

”PLAN BEE – A trai fara pesticide”

”PLAN BEE – A trai fara pesticide”

Studiul efectuat la nivel european de catre Greenpeace demonstreaza fezabilitatea agriculturii ecologice ca o solutie pentru polenizatori si criza agriculturii la nivel global.

Agricultura ecologica ca si mijloc pentru a depasi criza polenizatorilor si a agriculturii la nivel industrial este fezabila si deja practicata la scara larga in Europa. Aceasta este concluzia principala a unui studiu publicat de Greenpeace International astazi, studiu care incorporeaza cunostinte stiintifice de actualitate cu privire la agricultura ecologica si experienta practica a fermierilor, cercetatorilor si a eco-antreprenorilor, care au implementat cu succes agricultura moderna ecologica de-a lungul Europei.

Raportul realizat de catre Greenpeace International impreuna cu materialul video ”PLAN BEE – A trai fara pesticide si a ne indrepta catre ” [1, 2] subliniaza importanta pe care o au albinele pentru securitatea alimentara la nivel global si ofera o analiza a literaturii stiintifice cu privire la controlul in mod ecologic al daunatorilor, fapt care arata ca pesticidele chimice de sinteza folosite in agricultura sunt redundante. Pentru a ilustra practica agriculturii ecologice, Greenpeace a realizat mai multe studii de caz in format video care prezinta experienta fermierilor, cercetatorilor si institutelor de cercetare, precum si a companiilor din zece tari europene. Acesti experti sustin ca agricultura moderna ecologica este castigatoare si demonstreaza ca tehnicile agriculturii ecologice sunt practicate cu succes in Europa. Studiul Greenpeace arata ca implementarea agriculturii ecologice este fezabila, ba chiar singura solutie la problemele tot mai mari asociate cu agricultura la scala industriala.


Matthias Wüthrich, campaigner pe agricultura ecologica si team leader pe proiectul european de protejare a albinelor, Greenpeace Elvetia, declara: ”Singura solutie la declinul albinelor si la criza actuala a agriculturii la nivel global este orientarea catre agricultura ecologica. Fermierii, expertii si eco-antreprenorii din Europa – eroii din studiile de caz video – au facut pasi importanti pentru a salva albinele si agricultura. Prin aplicarea de metode agricole ecologice si care protejeaza albinele, poate fi obtinuta mancare sanatoasa pentru viata de zi cu zi, se protejeaza solul, apa si clima, se promoveaza biodiversitatea si nu se contamineaza mediul inconjurator cu chimicale sau organisme modificate genetic. Trebuie ca factorii de decizie sa ia aminte la acesti experti care aplica cu succes aceasta solutie – ei sunt dovada vie ca agricultura ecologica functioneaza in Europa.”

Raportul si seria video au fost prezentate la o conferinta de presa in Zurich si alte orase europene. O parte dintre eroii si liderii agriculturii ecologice ce apar in aceste inregistrari au luat parte in cadrul evenimentului de astazi din Zurich [3].

Proiectul este parte a unei campanii intense a Greenpeace de a salva albinele si agricultura [4] declansata de actuala criza a polenizatorilor si a agriculturii moderne la nivel industrial. Declinul global al albinelor este un simptom al unui sistem agricol esuat, bazat pe o necesitate crescanda de substante chimice si resurse energetice, pe monoculturile la scara larga si pe dependenta fata de cateva companii multinationale din industria agro-chimica. Rezistenta crescanda a daunatorilor si a buruienilor, scaderea fertilitatii solului, contaminarea apei la scara larga, cresterea emisiilor de CO2 si a vulnerabilitatii la schimbarile climatice, precum si diminuarea sistematica a rezistentei, diversitatii si suveranitatii pe plan global a producerii de alimente, ne determina sa ne orientam catre sisteme agro-ecologice bazate pe biodiversitate.8 Mai 2014 - Sursa: Romania PozitivaArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016