Propuneri ecologice pentru dezvoltarea si organizarea sectorului turistic din Romania

traditii-noi-ecoturism.jpgPROPUNERILE ASOCIATIEI ECOLOGICE TURISMVERDE PENTRU INCLUDEREA IN PROIECTUL DE LEGE- conceput pentru crearea unei legi a turismului, care sa ajute la dezvoltarea si organizarea sectorului turistic din  Romania-

Din coltul verde al ecologistilor in care se afla, Asociatia Ecologica Turismverde si-a propus sa transfere presiunea din ce in ce mai accentuata a publicului preocupat de starea mediului asupra autoritatilor, pentru a le determina sa ia masuri concrete si ferme de protectia mediului in turism, si nu numai.

Propunerile legislative ale Asociatiei Ecologice Turismverde pe care le-am propus initiatorilor proiectului si pe care le dorim incluse in Proiectul Legii Turismului, tintesc in principal dezvoltarea durabila a turismului in tara noastra, astfel:

1). Denumirea legii: ARHITECTURA DURABILA A TURISMULUI ROMANESC IN ACORD CU SCHIMBARILE CLIMATICE.

2). Implementarea pe langa sistemul de clasificare cu stele, respectiv flori (margarete”), a sistemului complementar, exclusiv pe criterii curate, ecologice, reprezentat prin simbolul „ghinda”, denumit SISTEM GRADUAL DE ECOETICHETARE A SERVICIILOR TURISTICE, sistem promovat de Asociatia Ecologica Turismverde. Contra-performanta de a de a avea, dupa mai bine de 5 ani de la implementarea legislatiei ecologice si in turism, doar o singura structura de primire turisti, careia sa-i fi fost acordata eticheta ecologica conform Deciziei Comisiei Europene nr. 287/2003/CE, se datoreaza faptului ca in conditiile Romaniei de astazi (si pe fond de criza economica) este aproape imposibil ca o structura de cazare sa poata indeplinii cumulativ toate criteriile prevazute de Eco-Label. Sistemul propus de Asociatia Ecologica Turismverde traduce gradual si practic, la nivelul real al conditiilor turismului de astazi din Romania, exigentele implementarii etichetei ecologice Eco-Label pentru serviciile turistice.

3). Infiintarea Institutului de Calitate Ecologica in Turism, organism independent interministerial, pluridisciplinar, care sa gestioneze SISTEMUL GRADUAL DE ECOETICHETARE A SERVICIILOR TURISTICE, (pe scurt: Clasificarea ecologica „cu ghinde”), care sa functioneze sub umbrela Guvernului Romaniei, respectiv a Ministerului Turismului, Ministerului Mediului, Ministerul Agriculturii si a Ministerului Educatiei & cercetarii. Turismul durabil si productia curata de servicii turistice sunt concepte noi (si la nivel european), interdisciplinare si care cuprind mai multe domenii care trebuiesc armonizate pentru eficientizarea actiunilor menite sa faca mai lenta adaptarea la schimbarile climatice. Aceasta necesitate poate fi rezolvata prin actiune comuna si unitara pe aceste domenii (mediu, turism, agricultura si educatie &cercetare) care sa le faca interconectabile si interoperabile.

4). Acordarea de stimulente de natura fiscala, operatorilor din turism cu in scopul implementarii sistemului de management necesar obtinerii de servicii turistice curate in structurile de cazare pe care le deo¾in, necesar includerii in sistemul de clasificare ecologica cu „ghinde”. Sistemul propus de Asociatia Ecologica Turismverde va stimula investitiile in infrastructura de prestari de servicii turistice curate, ecologice, prin acordarea de bonificatii, tot in mod gradual, in functie de numarul de ghinde obtinute in urma ecoetichetarii.

5). Toti agentii economici ale caror structuri de primire turistica au obtinut ECOCLASIFICAREA CU GHINDE la nivel de minim „Doua Ghinde” pentru prestari de servicii curate, ecologice vor beneficia pentru prestarile de servicii turistice de o cota de T.V.A. de 9%.

6). Autoritatile publice locale pot acorda teren (daca au incheiat aplicarea Legii 18) in suprafata de 1000 m, pentru dezvoltarea de structuri de cazare turistice care si-au propus Ecoclasificarea cu ghinde la nivel de minim „Trei Ghinde”. Intelegem importanta economica si progresul pe care il presupune dezvoltarea turismului in orice zona a tarii nostre si dorim sa ne implicam activ pentru respectarea „Principiului 3win” enuntat de asociatia noastra. Mai multe detalii pe website-ul asociatiei: www.turismverde.ro

Ne oferim ca, din punct de vedere al Turismului Verde sa intermediem pentru armonizare, diferitele interese, uneori chiar divergente, intre toti „actorii” care participa la dezvoltarea turismului in tara noastra. Avem convingerea ca o sa reusim sa mediem aceasta problema a turismului romanesc, si pe baza propunerilor legislative pe care le-am adresat initiatorilor noii Legi a Turismului.
______________________________________________________________________
Ecoturismul salveaza natura fata de turist!
TURISMVERDE salveaza turistul de… autodistrugere!


Cu deosebita consideratiune,
Ing. ec. Constantin Serban
Director, Asociatia Ecologica Turismverde
CIF: 24703520
Str. Garlei, 81, Corp B,
Bucuresti, Sector 1
Tel/Fax: +4 021 490 61 29
Mobil: +4 0752 644 724
Email alternativ: [email protected]
http://www.turismverde.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *