Reducerea emisiilor de CO2/Romania insista pentru 1990

Romania a sustinut la Consiliul European de la Bruxelles ca, in ceea ce priveste planul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, sa se stabileasca 1990 ca an de referinta.
reducerea emisiilor
Presedintele Traian Basescu a cerut ca in cazul tarii noastre sa nu fie stabilit 2005, deoarece, in acest din urma caz, economia romaneasca si in special industria ar avea mult de suferit. Tara noastra, potrivit angajamentelor europene trebuie sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera comparativ cu emisiile anului 1990. In ultimii ani, mai multe voci din cadrul Uniunii au sugerat ca UE ar trebui sa se raporteze la anul 2005, astfel incat volumul de gaze care nu mai ajung in atmosfera sa fie semnificativ mai mare.

FERM PARTIZANI
„Suntem ferm partizani ai solutiei realizarii acordului in decembrie anul acesta si al asumarii responsabilitatilor, dar dorim un sistem de compensare si de recunoastere a efortului din 1990, nu din 2005. Am platit sume uriase in procesul de restructurare, bani pe care ii dam inapoi Bancii Mondiale, platim si acum costuri sociale enorme, care provin din deciziile din perioada anilor „90. Din acest motiv cerem recunoasterea acestui efort”, a declarat seful statului roman. Basescu a subliniat ca Romania nu doreste sa blocheze ajungerea la un acord in luna decembrie, in privinta schimbarilor climatice si a stabilirii obligatiilor asumate de fiecare stat in reducerea emisiilor de dioxid de carbon. El a aratat ca toate tarile foste comuniste au avut costuri uriase pentru a realiza reducerea emisiilor inca din 1990, cand au inceput procesele de restructurare, si ca aceste state sunt atasate in mod deosebit de atingerea obiectivelor acordului de la Kyoto.

EFORT RASPLATIT
„Cert este ca noi, si acum, avem costurile acelor operatiuni de inchidere a industriilor poluante in procesul de restructurare a industriei romanesti. Am pensionat oameni la 35 de ani, la 40 de ani, acum avem doua milioane de pensionari care nu sunt pe limita de varsta, ci pensionati cu anticipatie. Este un cost pe care il platim si astazi pentru actiunea de atunci, iar statele acestui grup cer ca efortul lor sa fie compensat intr-un fel”, a mai declarat Basescu.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *