Rezervatia stiintifica Piatra Rea

proiect clima Rezervatia stiintifica Piatra Rea se afla in localitatea Borsa. Altitudinea medie la care se gaseste este de 1500 m. Aceasta este delimitata de paraiele Fantana (in E) si Cimpoiasa (in V).  Aici se afla una dintre cele mai spectaculoase cascade din Carpati:  cascada Cailor, o cadere de apa de circa 80 m.

Cascada Cailor

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania, formata pe versantul nordic al Muntilor Rodnei, in apropierea statiunii turistice Borsa. Apa rezultata din topirea zapezii si din ploi se aduna intr-un circ glaciar si de acolo se pravaleste in jos formand cascada in mai multe trepte cu caderi succesive de 40-20-40 de metri. Pentru a ajunge la cascada o poti lua pe jos de la Borsa pe o poteca sau cu telescaunul din statiunea Borsa.

Relieful Rezervatiei stiintifice Piatra Rea  este alcatuit din calcare cristaline, cu platou structural cu fenomene endo si exocarstice (ravene, pesteri, doline, lapiezuri).

Aici se poate intalni o vegetatie diversa  cu numeroase specii rare cum sunt:

  • Gusa porumbelului (Silene nivalis)
  • Paiusul (Festuca porcii)
  • Clopotelul de munte (Campanula carpatica)
  • Soparlita (Veronica baumgartenii)
  • Ghintura (Gentiana lutea)
  • Mierea ursului (Pulmonaria filerszkiana)

Floarea de colt (Leontopodium alpinum) – ocrotita

Bujor de munte (Rhododendron sp.) – ocrotit

Majoritatea zonei forestiere din cadrul rezervatiei este formata din molid (Picea abies), intalnindu-se intr-un procent redus si brad (Abies alba), fag (Fagus silvatica), scorus (Sorbus sp.) paltin (Acer pseudoplatanus), frasin (Fraxinus excelsior).

 

Camp cu omagi si abruptul sudic al Pietrei Rele.

Biserica Pietrei Rele

Rezervatia stiintifica Piatra Rea s-a constituit ca arie protejata prin Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de Amenajarea Teritoriului National – sectiunea III – in zone protejate, avand codul 2589.  Ea se afla in cadrul Parcului National Muntii Rodnei si face parte din categoria a I-a, rezervatie stiintifica. Scopul administrarii rezervatiei este cel de conservare a habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, diversitatii biologice.

Parcul National Muntii Rodnei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *