RMGC a mai pierdut doua avize de mediu in instanta

RMGC a mai pierdut doua avize de mediu in instanta

RMGC a mai pierdut doua avize de mediu in instanta

Alburnus Maior: Ambele sentinte reprezinta o piedica semnificativa in calea planurilor RMGC de exploatare cu cianuri a zacamantului de la Rosia Montana

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care intentioneaza sa dezvolte proiectul minier de la Rosia Mntana, a mai pierdut doua avize de mediu in instante, primul proces referindu-se la anularea planului urbanistic zonal, iar cel de-al doilea la recursul initiat de companie pentru suspendarea descarcarii de sarcina arheologica a masivului Carnic.

„Instantele de judecata din Romania au pronuntat pe 15 aprilie a.c. doua sentinte deosebit de importante pentru Rosia Montana. Prima se refera la anularea avizului de mediu pentru Planul de urbanism zonal modificat (PUZ) pentru zona de dezvoltare industriala a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Cea de-a doua respinge recursul inaintat de compania miniera privind suspendarea descarcarii de sarcina arheologica a masivului Carnic”, a informat ieri Alburnus Maior, organizatia non-guvernamentala care lupta de ani buni pentru pastrarea patrimoniului cultural de la Rosia Montana.

Potrivit ONG-ului, cele doua sentinte reprezinta „o piedica seminificativa in calea planurilor RMGC de exploatare cu cianuri a zacamantului de la Rosia Montana”, ambele verdicte avand impact asupra validitatii unor acte administrative obligatorii pentru RMGC in vederea obtinerii acordului de mediu.


„Practic, in aceeasi zi, demersurile de avizare, cu o vechime de peste 8 ani, au fost anulate, iar instantele au certificat conditiile de nelegalitate in care au fost emise aceste acte”, noteaza reprezentantii Alburnus Maior.

Curtea de Apel Suceava a solutionat definitiv suspendarea certificatului de sarcina arheologica nr. 9/2011 a masivului Carnic. Hotararea privind suspendarea are efecte imediate, aceasta urmand sa fie valida pana la judecarea actiunii de anulare a aceluiasi certificat de catre Tribunalul Buzau. Perioada estimata pentru solutionarea sa irevocabila este de 2 ani. Avizul anterior a fost anulat de Curtea de Apel Brasov in 2007.

Tot la data de 15 aprilie, Tribunalul Covasna a anulat decizia Agentiei Regionale de Protectia Mediului (ARPM) Sibiu de emitere a unui aviz de mediu favorabil RMGC. Avizul era aferent Planului de urbanism zonal modificat (PUZ) pentru zona de dezvoltare industriala a RMGC si reprezenta un act obligatoriu in continuarea procedurii de evaluare a impactului de mediu. Asociatiile reclamante au aratat in principal ca decizia de a emite avizul de mediu desconsidera grav statutul de protectie a monumentelor naturale si istorice din Rosia Montana.

„Este o dubla victorie pentru Rosia Montana. Cele doua sentinte arata incapacitatea companiei miniere de a dezvolta un proiect minier legal in Romania. Instantele de judecata recunosc ilegalitate dupa ilegalitate si complicitatea autoritatilor romane in detrimentul nostru, al comunitatii locale”, a comentat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Masivul Carnic de la Rosia Montana gazduieste cea mai extinsa si mai bine conservata retea de galerii miniere din epoca romana, medievala, precum si moderna din Europa, si este protejat conform legislatiei romanesti in vigoare (Legea 5/2000 si Legea 422/2001), fiind clasat ca monument istoric de interes national. Conform expertilor britanici , masivul Carnic adaposteste „cel mai insemnat sistem de minerit roman descoperit pana acum in vechiul Imperiu”.17 Apr 2014 - Sursa: Curierul NationalArticole recente:
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Protectia Mediului
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
Stop Abandonului
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016