Japonia si Spania se numara printre tarile care vor sa cumpere certificatele de emisii de dioxid de carbon pe care Romania le are in plus, a spus ministrul Economiei, Adriean Videanu, citat de Adevarul.
adriean videanu
„Saptamana viitoare vom avea o noua intalnire a comisiei care gestioneaza acest proces, formata din patru ministri si un consilier de stat al premierului, si vor incepe negocierile. Avem opt cereri, care variaza intre cateva milioane si pana la 100 de milioane de tone (de dioxid de carbon – n.r.). Nu pot da acum niciun detaliu in plus”, a spus Videanu.

Fiecare stat semnatar al protocolului de la Kyoto primeste un numar de certificate de emisii, care le da dreptul la o anumita cantitate de emisii de dioxid de carbon, pe baza istoricului de poluare din acea tara.

Fiecare certificat de emisii corespunde unei tone de dioxid de carbon.

Romania are un surplus de 300 de milioane tone de emisii pentru perioada 2008-2012.

Potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei in luna aprilie a acestui an, avand in vedere pretul vehiculat de piata este intre 4 si 8 euro pentru un certificat, adica echivalentul unei tone de emisii, Romania ar putea obtine intre unu si doua miliarde de euro din vanzarea acestor titluri. Insa acest pret se stabileste in urma unor negocieri care ar putea da peste cap aceste calcule.

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here