Romania, criticata pentru lipsa de politici de reducere a emisiilor de CO2

Romania, criticata pentru lipsa de politici de reducere a emisiilor de CO2

Un nou instrument de monitorizare, lansat astazi de WWF si Ecofys, la Bruxelles, listeaza Romania la categoria F – pe o scara de la A (excelent) la G (slab) – in implementarea de politici ferme pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Astfel, studiul precizeaza ca tara noastra a inceput sa implementeze politici de clima si energie, care sunt insa insuficiente pentru a ne situa pe drumul catre o economie bazata pe consum redus de carbon. De asemenea, studiul afirma ca in Romania exista multe proiecte in acest sens, care nu sunt inca implementate, potrivit unui comunicat de presa de la WWF Romania.
Mai mult, pe plan global, studiul arata ca, in momentul de fata, se fac doar o treime din eforturile necesare pentru a situa tarile membre ale Uniunii Europene pe drumul catre o economie bazata pe consum redus de carbon- mai exact, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 80-95%, pana in 2050.

Raportul lansat astazi se intituleaza „Sistem de monitorizare a politicilor de clima din Uniunea Europeana”. Acesta revolutioneaza prin faptul ca ofera o imagine de ansamblu a emisiilor de gaze cu efect de sera din intreaga Uniune Europeana, utilizand analize detaliate, aplicate pe fiecare stat membru si pe fiecare sector generator de emisii : energie, industrie, constructii, transport, agricultura si silvicultura. „Vorbim despre un instrument performant, care masoara impactul si eficacitatea politicilor si care permite oamenilor sa identifice usor acele sectoare in care politicile de mediu necesita o atentie mai mare si unde actiunile de reducere a emisiilor sunt mai eficace.”, a declarat Niklas Hohne, director de Politici de Energie si Clima la Ecofys.

Romania, fara strategii forestiere pe termen lung
Desi se poate lauda cu strategii promitatoare, piedicile de ordin administrativ si lipsa de planuri concrete intarzie etapele de implementare. De asemenea, studiul critica lipsa unei strategii pe termen lung in domeniul forestier, dar si lipsa unor scheme de suport si a unor acorduri voluntare care sa aduca imbunatatiri in zona eficientei energetice.
Romania este criticata atat pentru lipsa unor obiective nationale strategice pentru perioada de dupa 2020, cat si pentru dependenta strategiei nationale de obiectivele europene, in materie de politici de clima
De ce Uniunea Europeana nu isi atinge tintele

Totusi, rezultatele monitorizarii au si o perspectiva incurajatoare: daca statele membre ar urma exemplul tarilor cu cele mai bune rezultate in fiecare sector de activitate sau zona de politici, ar indeplini doua treimi din efortul necesar pentru indeplinirea tintelor-practic dublul mediei actuale. Altfel spus, exista optiuni in materie de politici, dar acestea nu sunt implementate in mod uniform.
De exemplu, Marea Britanie si Irlanda detin scoruri bune, ca urmare a unei strategii integrate, pe termen lung, dar care are si consecinte legale. Germania se remarca, de asemenea, prin sistemele deja stabile pentru producerea electricitatii prin energii regenerabile, dar si pentru introducerea combustibililor bio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *