Romania sub efectul infringement-ului Comisiei Europene pe poluarea de la Moldova Noua

Romania sub efectul infringement-ului Comisiei Europene pe poluarea de la Moldova Noua

Derularea infringement-ului Comisiei Europene contra Romaniei privind poluarea de la Moldova Noua este «in grafic» ! Cui ii pasa ? Vountarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera, organizatie nonguvernamentala, apolitica si nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro), au realizat in perioada ianuarie – martie 2015 o monitorizare a poluarii transfrontaliere provenita de la iazul Tausani – Bosneag apartinand SC MOLDOMIN, societate aflata in lichidare din anul 2010. Fenomenul se manifesta prin antrenarea de catre vant a particolelor fine de praf de deseuri miniere, de pe o suprafata de cca 120 ha a acestui depozit, si transportul acestora peste terenurile si localitatile de pe ambele malurii ale Dunarii.

Rapoartele realizate de catre voluntari arata ca suprafata neecologizata a iazului este expusa in permanenta intensificarii vantului, moment in care aceasta suprafata va deveni sursa de poluare pentru localitatile Moldova Noua, Moldova Veche, Macesti, Coronini si Pojejena din Romania, respectiv Veliko Gradište, Srebreno Jezero, Vinci si Požeženo din Serbia.

La aceeasi concluzie a ajuns si Comisia Europeana care a declansat in februarie 2014 procedura de infringement impotriva Romaniei privind acest caz de poluare iar situatia urmeaza a fi transata de catre Curtea Europeana de Justitie, probabil in conditii profund dezavantajoase pentru Romania fata de situatia in care ecologizarea iazului s-ar fi facut esalonat si la termenul prevazut de Tratatul de Aderare la UE privind imbunatatirea managementului deseurilor industriale.

Cui ii pasa de viitoarea sentinta a Curtii Europeane de Justitie privind acest caz de poluare ? Evident nimanui din moment ce, de la declasarea in urma cu mai bine de un an a infringementului CE impotriva Romaniei, Ministerul Mediului ne comunica doar intentii nematerializate pe teren de ecologizare a iazului iar factorii responsabili locali aplica amenzi aministratorului lichidator al SC Moldomin. Aceste amenzi, de regula, nu se platesc iar atunci cand se platesc banii trec dintr-un buzunar in altul al statului iar poluarea ramane sa-i sufoce in continuare, de cateva ori pe an, pe locuitorii zonei.

Primul vinovat de poluarea de la Moldova Noua este Ministerul Mediului care nu a reusit in 8 ani, de la incetarea activitatii SC Moldomin si declansarea poluarii, sa impuna aplicarea legii. Nici primarii localitatilor afectate nu au facut aproape nimic in cei 8 ani pentru ca vocea populatiei locale afectate de poluare sa se auda suficient de puternic la nivelul factorilor majori de decizie (Parlament, Guvern, etc)

Ramane ca poluarea sa fie stopata la Sfantul „Asteapta”, ocrotitorul promisiunilor electorale.

GEC Nera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *