Sacalul auriu, o noua specie in Romania, adusa de incalzirea globala

Înmul?irea necontrolat? a ?acalilor din Dobrogea pune în pericol fondul de vân?toare

Sacalul auriu este o specie noua in Romania, fiind cel mai des intalnita in zona orasului Giurgiu, in Delta si la Calarasi. Cercetatorii spun ca animalul a venit la noi din cauza schimbarilor climatice.

Sacalul auriu s-a intins deja in mare parte din teritoriul tarii noastre, ajungand la Brasov si chiar pana in Maramures. Dr. Dumitru Murariu, directorul Muzeului National Grigore Antipa, a declarat pentru gandul.info ca sacalul a venit la noi din cauza modificarii habitatelor din Grecia, cel mai probabil, unde exista semnale ca ar fi disparut, in urma schimbarilor climatice.

Nu se stie numarul exemplarelor de sacali din Romania sau daca ar trebui ocrotiti prin lege, mai scrie gandul.info.

Garda Verde, ce apartine de ONG-ul Crispus Sibiu, va trimite un proiect programului european de finantare LIFE-Biodiver-sitate, pentru a studia populatiile de sacal din Romania. Garda Verde a facut deja o expeditie, Orizont 2010, si a aflat ca sacalului auriu ii place cel mai mult in Delta si la Calarasi.

Sacalul auriu face parte din familia canidelor, precum vulpea si lupul, si locuieste in nordul Africii, in sud-estul si centrul Europei, dar si in Asia. Sacalii au 38-50cm inaltime pana la umar si intre 74-106cm lungime, cantarind intre 7-15 kg, fiind mult mai mic decat lupul.

Ei prefera sa isi petreaca ziua in zone mlastinoase, pentru a iesi noaptea la vanat prin curtile oamenilor, infruptandu-se chiar si din legume.

In Romania, sacalul a fost vazut pentru prima oara in 1929, insa apoi a disparut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *