Simpozionul „Dezvoltarea investitiilor in domeniul hidroenergetic in Romania”

Electromagnetica va investi 10 milioane euro în achizi?ionarea de noi microhidrocentrale
Simpozionul "Dezvoltarea investitiilor in domeniul hidroenergetic in Romania"

Microhidrocentralele – solutia „verde” a sistemului energetic din Romania

Compania de proiectare si consultanta tehnica in domeniul amenajarilor hidroenergetice, 4C Project Consulting organizeaza, in premiera la Cluj-Napoca, simpozionul Dezvoltarea investitiilor in domeniul hidroenergetic in Romania”. Evenimentul este doar o parte a unui amplu proiect de atragere a investitiilor in domeniul hidroenergetic si reuneste potentiali investitori din toata tara, furnizori de echipamente si solutii tehnice, institutii bancare, precum si institutii de resort.

Simpozionul vizeaza informarea investitorilor despre legislatie, posibilitati de finantare a proiectelor de microhidroenergie, precum si identificarea solutiilor opti-me de realizare, proiectare si echipare a amenajarilor hidroenergetice pe raurile din Romania. Dezbaterile se aliniaza Directivei 2009/28/CE, prin care Romania trebuie sa valorifice sursele de energie regenerabila disponibile, astfel incat, pana in anul 2020, „energia verde” sa reprezinte 24% din consumul total de energie, fata de 19,04% din consumul estimat pentru 2011.

Demersul 4C Project Consulting este sustinut de unul dintre cei mai importanti producatori si furnizori de echipamente hidro din Europa, Global Hydro Energy Austria, care prezinta participantilor solutiile tehnice de ultima ora din domeniu. La simpozion vor fi prezenti si reprezentanti ai Raiffeisen Bank International AG Austria si Romania, institutia fiind interesata sa ofere finantare pentru astfel de proiecte. Printre participanti se numara si reprezentanti ai Administratiei Nationale Apele Romane si Hidroelectrica SA.

4C Project Consulting considera necesara implicarea investitorilor in valorificarea potentialului energetic al celor mai importante rauri din bazinele hidrografice ale Romaniei. Din 2008 pana in prezent, 4C Project Consulting a dezvoltat un portofoliu de peste 10 proiecte, reprezentand lucrari in judetele Alba, Bihor, Neamt, Harghita, Maramures, Bihor, Suceava si Bistrita-Nasaud. Pentru fiecare dintre acestea, compania clujeana a intocmit intreaga documentatie tehnica a constructiei microhidrocentralelor (MCH), de la studiile de prefezabilitate-fezabilitate, documen-tatiile tehnice necesare obtinerii certificatelor de urbanism, avize-acorduri, proiecte tehnice si detalii de executie, pana la obtinerea licentei de exploatare sau producere a energiei electrice.

Organizatorul simpozionului, compania 4C Project Consulting, desfasoara activitati de inginerie-proiectare si consultanta tehnica in domeniul amenajarilor hidroener-getice la Cluj si, la sfarsitul lunii mai, a dat in functiune prima microhidrocentrala din cadrul Amenajarii Hidroenergetice pe raul Budac – Bistrita, lucrare demarata in 2010. Investitia de aproximativ 1,7 milioane de EURO reprezinta primul proiect finalizat dupa 1989, in zona Transilvania, avand o putere instalata de 0.7 MW, cu o productie

de energie de 2300 MWh. Energia produsa de MCH ofera siguranta in alimentarea cu energie electrica a consumatorului, eliminand fluctuatiile de tensiune sau intreru-perile de curent. „Solutiile adoptate sunt de actualitate, iar echipamentele si tehnolo-gia utilizata sunt de cel mai inalt nivel. Acest proiect a fost o provocare pentru echipa de specialisti din cadrul companiei noastre. Pe viitor ne propunem sa finalizam si sa dam in functiune toate lucrarile proiectate, obiectivul nostru principal fiind exploatarea potentialului hidroenergetic pe care il au apele curgatoare din zonele montane ale Romaniei, in special bazinele hidrografice Somes–Tisa, Mures, Siret, Olt si Crisuri”, a declarat ing. Calin Bohus, director general al 4C Project Consulting.

Valorificarea potentialului energetic al apei, una dintre cele mai pretioase resurse naturale, constituie o preocupare majora a organismelor din UE si din Romania. Strategia energetica nationala prevede initierea de proiecte si lucrari de microhi-drocentrale folosind resurse financiare proprii si atrase, experienta profesionala autohtona, precum si tehnologia companiilor romanesti sau straine cu realizari performante in domeniu. Prezenta de peste 80 de ani pe piata echipamentelor hidro, Global Hydro Energy, partenerul 4C Project Consulting, constientizeaza potentialul hidroenergetic al Romaniei si vine cu solutii tehnice de ultima ora pe care le expune potentialilor investitori. Portofoliul producatorului austriac este impresionant: furni-zor de turbine pentru sute de amenajari hidroenergetice din tari precum Guatemala, India, Turcia, Norvegia, Romania, Islanda, Estonia, Iran, Chile, Siria, Germania, Bulgaria, Ungaria, Spania, Elvetia, Italia, etc. „Experienta noastra este recunoscuta la nivel international, iar protejarea ecosistemului este parte importanta a filosofiei noastre de afaceri. Din ce in ce mai multi investitori acorda o atentie sporita energiei verzi, o sursa regenerabila, sigura si ieftina. Interesul nostru pentru piata hidro din Romania a venit firesc si, pana acum, ne-am implicat in doua proiecte din Brasov si Sibiu. Microhidrocentralele reprezinta viitorul pietei de energie, iar Romania are re-susele necesare dezvoltarii sectorului hidroenergetic”, a declarat ing. Marius Hager, director general Global Hydro Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *