Aspectul de pate este dat de folosirea de amidon si soia. Producatorul a avut nevoie de artificii pentru a masca folosirea unei cantitati mari de slanina si de apa.
pate cu aditivi
Pateul de masa porc „La grande famiglia” are principale doua ingrediente: slanina si apa. Ficatul are o pondere de 15%, fiind urmat de sorici. Pentru ca produsul sa aiba o textura potrivita, au fost folosite proteina vegetala din soia si amidonul din porumb. Din aceasta cauza, pateul are un profil nutritional extrem de dezechilibrat cu un exces de lipide de natura animala, cu un mare caracter aterogen, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

ADITIVII ALIMENTARI
Valoarea biologica a produsului este scazuta si de cei doi aditivi alimentari: carmin E120 si nitrit de sodiu E250. Carminul poate provoca alergii, rinite, intensificarea crizelor de astm, eruptii cutanate. De asemenea, nu este recomandat in dieta copiilor cu sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentare si a suferinzilor de Parkinson si Alzheimer. Nitritul de sodiu are un mare potential cancerigen, fiind interzis in alimentatia copiiilor sub trei luni.
In compozitia produsului intra si o cantitate mare de sare. Specialistul nostru atrage atentia ca o persoana adulta nu trebuie sa consume mai mult de 6 g de sare zilnic pentru a nu afecta sanatatea inimii si a rinichilor.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, persoanelor care sufera de maladii cardiovasculare, renale, celor cu astm, cu boli dermatologice, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu alergii, celor cu hiperuricemie (guta), cu cancer. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant si vor tine cont de cantitatea de glucide. Persoanele care sufera de alergie la soia vor testa reactia organismului, consumand pentru inceput doar o cantitate mica.

Eticheta
Slanina, apa, ficat de porc 15%, sorici, amidon din porumb, proteina vegetala din soia, sare iodata, zahar, ceapa, condimente, colorant: carmin E120, conservant: nitrit de sodiu E250. Contine: proteina vegetala din soia. Valori nutritionale medii pentru 100 g: valoarea energetica 241 kcal/1001 kJ, proteine 10.1, lipide 19.7 g, glucide 5.9 g.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here