Avertizarea hidrologilor de inghet pune in pericol pasarile, care stau in stoluri, printre sloiurile de gheata.lebada salvata de pompieri

Cele peste 250 de lebede care ierneaza la Slatina, in apele Oltului, supravietuiesc cu greu in aceasta perioada, in apele inghetate. Gerul din ultimele zile le-a facut sa stea cuibarite una langa cealalta, printre sloiuri. De teama ca pasarile rare vor ingheta zilele acestea, cand hidrologii au emis avertizare de inghet pe Olt, atat specialistii cat si pescarii de pe Olt viziteaza zilnic lebedele. „Specialistii nostri le viziteaza mereu. Sunt monitorizate si speram sa nu avem probleme cu ele din cauza temperaturilor foarte scazute de afara. Avand in vedere faptul ca in ultima perioada clima a fost mai blanda pentru aceasta perioada a anului in aceasta zona geografica, habitatul de pe lacul de acumulare Slatina a fost preferat de lebede, pentru ca au gasit si o sursa de hrana consistenta „, a spus Daniela Balsanu, purtatoarea de cuvant a Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Olt. Vizitatorii sunt sfatuiti sa nu le arunce de mancare, sa le lase sa se hraneasca natural si sa le deranjeze cat mai putin, pentru ca pasarile nu isi piarda energia, in zilele geroase.

Pescarii au prins drag de lebede

Oamenii care vin sa pescuiasca de pe Podul Olt spun ca lebedele ar trebui hranite si protejate de inghet. „Pasarile astea sunt o minunatie pentru orasul nostru. Opresc masinile si se uita la ele. Acum, iarna, ar trebui sa aiba mai multa grija de ele, sa le dea macare si sa aiba grija sa nu inghete. Ar fi pacat sa moara, ca sunt foarte frumoase”, spune Ion Scafecea, de 55 de ani, pescar.
Pescarii slatineni cred ca autoritatile ar trebui sa se implice mai mult in ingrijirea lebedelor de pe Olt si se tem ca pasarile vor ingheta. „Se anunta frig in continuare, iar pasarile astea au fost lasate in voia sortii. Nu am vazut pe nimeni care sa le hraneasca. Cred ca nici nu mai au putere sa caute pesti prin apa, la cat este de fig afara. Am vazut ca la Hamburg le-au mutat intr-un lac in care pompeaza apa calda. La noi sunt lasate sa degere”, spune Ion Ghita, de 26 de ani, pescar.

Lebada inghetata salvata de pompieri

Pompierii au salvat iarna trecuta o lebada din apele inghetate ale Oltului. Pasarea fusese inconjurata de un strat gros de gheata si nu se mai putea deplasa. Un trecator a anuntat incidentul la 112, iar salvatorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au venit cu o barca si o cange, sa o salveze. Trei pompieri s-au chinuit, pe 13 ianuarie, mai bine de doua ore sa scoata lebada inghetata din apele Oltului. Actiunea de salvare a captat privirile trecatorilor, care s-au oprit sa asiste la eveniment.
Pasarea a fost transportata de urgenta laa sediul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, unde a primit ingrijiri medicale.

250 de lebede care au venit din Delta Dunarii care ierneaza la Slatina, in apele Oltului

„Am vazut ca la Hamburg le-au mutat intr-un lac in care pompeaza apa calda. La noi sunt lasate sa degere” – Ion Ghita, de 26 de ani, pescar

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here