S.O.S. APA > Modificarile climatice si riscurile lor

Influenta exercitata in principal de emisiile de gaze asupra atmosferei, respectiv a climei, evidentiaza aparitia unor schimbari, unele deja sesizabile, altele potentiale asupra starii resurselor de apa, dar mai ales asupra regimului si dinamicii acestora.

Aceste schimbari, ca o consecinta a procesului de incalzire climatica, pot genera efecte negative cantitative si calitative in sistemul resurselor de apa, in principal prin: diminuarea cantitatilor anuale si a regimului precipitatiilor, cresterea regimului termic al aerului, care duce la cresterea evapotranspiratiei de la suprafata apei, a solului si vegetatiei.
In acest context, releva campania de informare pe bazinul hidrografic Somes-Tisa, este posibil sa fie impuse restrictii utilizatorilor de apa si sa fie dificultati in asigurarea necesarului de apa, in special in zonele fara sisteme centralizate de alimentare cu apa.
In ultimii ani, Romania s-a confruntat deja cu evenimente hidrometeorologice extreme (seceta, inundatii), in intervale de timp relativ scurte, iar prognozele arata ca, in viitor, fenomene ca: accentuarea secetei hidrologice si pedologice in perioada de vara-toamna, producerea unor inundatii de amploare, spre sfarsitul iernii, pot deveni din ce in ce mai frecvente.
Accentuarea instabilitatii meteo in perioada de iarna-primavara ar putea determina intensificarea proceselor erozionale si cresterea riscului de inundatii. Astfel, se pot produce accidente si avarii, soldate cu poluari accidentale, in special la utilizatorii care depoziteaza deseuri si substante periculoase din sectorul minier.
De asemenea, se pot inregistra perturbatii severe ale ecosistemelor acvatice, care vor avea efecte negative asupra biodiversitatii.

Sursa: Graiul Maramuresului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *