Stockholm, capitala verde a UE. Bucurestiul, cea mai poluata capitala

Orasul Stockholm va fi, in 2010, prima capitala europeana verde, a decis Comisia Europeana. Desemnarea capitalei Suediei sa reprezinte modelul ecologic al Europei vine dupa ce municipalitatea a luat mai multe initiative care au dus la imbunatatirea calitatii mediului si a vietii locuitorilor orasului.aer curat

Printre masurile importante s-au regasit: sistemul de epurare a apelor, reducerea nivelului de zgomot, gestionarea integrata a deseurilor sau taxe care sa duca la evitarea aglomerarii spatiilor publice.

Potrivit datelor oficiale, capitala Suediei a reusit sa reduca emisiile de carbon cu 25 la suta/locuitor fata de anul 1990, in timp ce in 90 la suta dintre cazuri, fiecare locuitor din Stockholm se poate lauda cu cate 300 mp de spatiu verde.

In privinta Romaniei, Agentia Municipala pentru Eficientizare si Reglementare a Energiei Bucuresti informa, la jumatatea lunii septembrie 2009, ca Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, principala cauza fiind viteza mica de deplasare a automobilelor in trafic, responsabila pentru circa 70 la suta dintre impuritatile din aer. Pe urmatoarele locuri in clasamentul factorilor care polueaza Capitala se afla centralele electrotermice, industria, santierele de constructii si unele instalatii de incalzire a locuintelor.

Din datele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului /ANPM/ reiese faptul ca, in prezent, Botosani este singura resedinta de judet din Romania in care se depaseste pragul minim impus de Uniunea Europeana, cu 28,08 mp. In privinta Capitalei, situatia se afla la polul opus, fiecare bucurestean beneficiind de aproape 17 mp de spatiu verde/cap de locuitor, fata de valoarea minima europeana, de 26 mp. Statisticile realizate la nivel european arata ca Belgia, Finlanda si Franta sunt printre tarile europene cu cele mai verzi orase, respectiv Liege, Oulu si Vallenciennes, cu o medie de 300 mp/cap de locuitor.

Emisiile de dioxid de carbon verificate ale Romaniei au scazut, in 2008, cu 8,7 la suta fata de 2007, la 63,5 milioane tone, iar numarul instalatiilor a urcat cu 3,3 procente, la 252.

Sursa: TVR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *