Strategia UE in materie de sanatate animala pentru perioada 2007-2013

one-health.gif

Biosecuritatea este o parte esentiala a Strategiei UE in materie de sanatate animala pentru perioada 2007-2013, care furnizeaza cadrul pentru masurile privind sanatatea animala si bunastarea animalelor la nivelul UE pentru perioada mentionata.

Dat fiind impactul devastator pe care izbucnirile unor epidemii grave le pot avea asupra fermierilor, asupra societatii si asupra economiei, strategia pentru perioada 2007-2013 are la baza principiul conform caruia „prevenirea este mai eficienta decat vindecarea”. Obiectivul este acordarea unei importante mai mari masurilor de prevenire, monitorizarii bolilor, combaterii si cercetarii, pentru a reduce incidenta bolilor animale si pentru a minimaliza impactul izbucnirii epidemiilor atunci cand acestea apar.

Biosecuritatea la nivel de ferma
Strategia ii incurajeaza pe proprietarii de animale, inclusiv pe fermierii amatori, sa puna in aplicare masuri eficiente privind biosecuritatea in cadrul fermelor. Totusi, dat fiind ca unii agenti patogeni contagiosi se pot raspandi cu usurinta de la o ferma la alta, strategia promoveaza si o abordare colectiva in ceea ce priveste masurile de prevenire si de biosecuritate.

In plus, conform Strategiei in materie de sanatate animala, masurile eficiente privind biosecuritatea in cadrul fermei vor constitui un criteriu important in cadrul procedurilor de zonare si de compartimentare realizate pentru combaterea bolilor si/sau pentru activitati comerciale. Absenta bolilor, masurile de biosecuritate, masurile privind bunastarea animalelor si controlul veterinar vor constitui, de asemenea, mijloace posibile de evaluare a companiilor si de sprijinire a dezvoltarii unui sistem de impartire a costurilor si a responsabilitatii.

Biosecuritatea la frontiere

Conform Strategiei in materie de sanatate animala pentru perioada 2007-2013, provocarea o constituie imbunatatirea biosecuritatii la frontiere fara a afecta grav deplasarea transfrontaliera a persoanelor si transportul de produse agricole. Inainte de a li se permite intrarea in UE, transporturile comerciale de produse de origine animala sau de animale vii trebuie sa indeplineasca un numar de conditii. Indeplinirea acestor conditii este verificata la posturile de inspectie la frontiera de catre medici veterinari din UE.

Medicii veterinari si functionarii vamali trebuie sa coopereze si sa conlucreze in cadrul acestor posturi de inspectie la frontiera si la punctele de intrare in UE, pe unde bunurile sau animalele pot fi introduse ilegal. In cadrul strategiei, se mentioneaza ca unele tari in curs de dezvoltare pot avea dificultati in conformarea la standardele UE si, astfel, in angajarea in activitati comerciale. UE urmareste astfel sa se bazeze pe initiativele in curs si sa amelioreze cooperarea cu tarile terte, oferindu-le acestora asistenta tehnica pentru a le ajuta sa respecte cerintele UE privind sanatatea animala pentru importuri si sa combata bolile exotice la sursa.

Un obiectiv esential al strategiei este sensibilizarea calatorilor cu privire la restrictiile si la responsabilitatile care le revin, adoptarea de dispozitii proportionate in vederea aplicarii acestora si optimizarea coordonarii agentiilor/serviciilor care reglementeaza importurile (vami/servicii veterinare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *