Studiu: Incinerarea deșeurilor, mai periculoasă pentru schimbările climatice decât depozitarea

„Impactul incinerării asupra schimbărilor climatice este mai mare decât cel al depozitării deșeurilor. Cea mai mare parte din ceea ce se arde ar putea fi reciclată sau transformată în compost.” Iată concluzia la care au ajuns experții britanici de la United Kingdom Without Incineration Network, într-un studiu în care au analizat impactul de mediu al incineratoarelor din Marea Britanie.

United Kingdom Without Incineration Network (UKWIN) a publicat astăzi un raport privind impactul incinerării deșeurilor în Marea Britanie asupra schimbărilor climatice. Potrivit acestui raport, cele 42 de incineratoare care operează în Marea Britanie au generat aproape 11 milioane de tone de dioxid de carbon în 2017. În jur de 5 milioane de tone au fost emise în urma incinerării materialelor ce provin din prelucrarea combustibililor fosili, precum plasticul. Se estimează însă că aceste 5 milioane de tone costă societatea în jur de 325 de milioane de lire sterline, prin impactul de mediu pe care îl au.

Raportul pune în lumină așadar un alt mod prin care plasticul dăunează mediului înconjurător, și anume prin faptul că cei care poluează nu plătesc pentru schimbările climatice pe care le provoacă. În următorii 30 de ani, societatea britanică ar urma să plătească în jur de 25 de miliarde de lire sterline, aferente daunelor produse de eliberarea a 205 milioane de tone de dioxid de carbon provenite din arderea produselor derivate din combustibili fosili, în incineratoarele din Marea Britanie.

Fiecare tonă de plastic incinerat eliberează în jur de 1.43 de tone de dioxid de carbon. Autorii studiului estimează că, pe parcursul a 30 de ani, un incinerator construit în 2020 ar emana 2.8 milioane de tone de dioxid de carbon prin procesarea produselor derivate din combustibili fosili. Chiar și atunci când se ia în considerare faptul că prin incinerarea se poate genera și electricitate, această soluție generează cu 1.6 milioane de tone de dioxid de carbon mai mult decât dacă deșeurile respective ar fi depozitate în gropi.

Josh Dowen, unul dintre coordonatorii United Kingdom Without Incineration Network (UKWIN), explică de ce depozitarea ar avea un impact mai mic decât incinerarea deșeurilor:

„Studiul demonstrează că deșeurile reprezintă un combustibil ineficient pentru generarea energiei. Arderea unor cantități mari de plastic produce o cantitate mică de electricitate, la un cost mare pentru climă. Ce este însă și mai grav este faptul că cei care profită de incinerarea deșeurilor nu plătesc societății costul imens al emiterii gazelor cu efect de seră, care nu poate fi acoperit de actualele taxe pe incinerarea deșeurilor existente în Marea Britanie. Impactul incinerării asupra schimbărilor climatice este mai mare decât cel al depozitării deșeurilor. Cea mai mare parte din ceea ce se arde ar putea fi reciclată sau transformată în compost. A venit vremea să încetăm să mai privim deșeurile ca pe un combustibil pentru incineratoare și să recunoaștem că aven nevoie urgentă să reproiectăm, să reducem, să reutilizăm și să reciclăm.”

Alte statistici relevante din raport:

  • incineratoarele de deșeuri eliberează în mediu o tonă de dioxid de carbon pentru fiecare tonă de deșeuri incinerată;
  • poluarea generată amplifică schimbările climatice, în timp ce poluatorii nu plătesc pentru costurile de mediu și sociale aferente;
  • când deșeurile sunt depozitate, o parte din dioxidul de carbon este stocat sub pământ, pe când în cazul incinerării este imediat eliberat în atmosferă;
  • electricitatea produsă de incineratoarele de deșeuri are un impact mult mai mare asupra mediului decât cea produsă din combustibili fosili precum gazul metan
  • cantitatea de dioxid de carbon aferentă energiei-din-deșeuri este de 23 de ori mai mare decât cea produsă din surse regenerabile precum solară sau eoliană; așadar, incinerarea deșeurilor nu este o tehnologie cu emisii reduse.

Raportul poate fi descărcat de pe site-ul ONG-ului: http://ukwin.org.uk/climate. United Kingdom Without Incineration Network (UKWIN) este o rețea formată din peste 100 de grupuri care se opun incinerării deșeurilor, chiar și formelor moderne precum gazeificarea și piroliza. Aceștia susțin că incinerarea distruge resurse valoroase, emană gaze cu efect de seră și reprezintă o investiție ineficientă, fiind totodată contrară economiei circulare spre care ar trebui să ne îndreptăm.

Autoritățile din România par însă să ignore atât analizele experțior internaționali, cât și recomandările Comisiei Europene, care descurajează construirea de noi incineratoare. În Planul Național de Gestiune a Deșeurilor și în Master Planul pentru sistemul de management integrat al deșeurilor la nivelul Municipiului București, specialiștii români din propun ca soluții pentru managementul deșeurilor „tratarea mecano-biologică cu biouscare și incinerarea cu valorificare energetică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *