Sunt vaporii de apa responsabili pentru incetinirea incalzirii globale?

nori.jpgO picatura misterioasa de apa sub forma gazoasa din stratosfera ar putea contribui la incetinirea procesului de incalzire globala.

Stratosfera Pamantului este situata deasupra troposferei, fiind rece si umeda, troposfera fiind stratul superior al atmosferei pe care o respiram zilnic. Vanturile sunt cel mai important element din acest strat, adapostind aproape orice de la bacterii pana la avioane, astfel ca singurul mod in care apa patrunde in acest strat aflat la mare altitudine deasupra suprafetei Pamantului, 10 km, este prin evaporarea acesteia din zona umeda a tropicelor, ridicandu-se din troposfera prin interfata atmosferei cunoscuta drept „tropopauza”.

Insa incepand cu anul 2001, s-a inregistrat o cantitate mai mica de vapori de apa intr-o parte ingusta si inferioara a stratosferei, multumita temperaturilor mai scazute din tropopauza, acesta fiind probabil motivul pentru care incalzirea globala este retinuta la nivelul solului, conform unui nou studiu publicat online in revista Science din 28 ianuarie.

„Am descoperit ca intr-o anumita zona a stratosferei, destul de restransa, au fost inregistrate schimbari in ceea ce priveste vaporii de apa”, explica meteorologul Karen Rosenlof de la National Oceanic and Atmospheric Administration’s (NOAA) Aeronomy Laboratory, care se numara printre autorii studiului. „Motivul acestei schimbari in ceea ce priveste vaporii de apa este scaderea temperaturii la interfata dintre troposfera si stratosfera, deasupra tropicelor. Ceea ce nu stim este de ce a scazut temperatura”.

Aparent, temperatura nu se coreleaza cu temperaturile de la suprafata oceanului Pacific, aflate sub influenta fenomenelor El Nino-La Nina. Un nou ciclu El Nino – ape de suprafata cu temperaturi mai ridicate – a inceput vara trecuta, ceea ce ar putea insemna ca nivelul apei din stratosfera s-ar putea schimba din nou. Asadar acest efect ar putea fi rezultatul variatiei naturale a climei, al dioxidului de carbon sau al altor gaze cu efect de sera, precum vaporii de apa, care retin mai multa caldura, ridicand astfel temperaturile de la nivelul apei.

Din 2000, vaporii de apa din stratosfera au scazut cu 10 procente, conform masuratorilor efectuate cu ajutorul satelitului sau al balonului, fiind totusi de ajuns pentru a afecta temperaturile de la nivelul solului potrivit modelelor climatice. „Reduceti vaporii de apa si veti avea mai putine radiatii care sa incalzeasca troposfera”, a afirmat Rosenlof. In schimb, o crestere aparenta in ceea ce priveste vaporii de apa din aceasta regiune a avut loc in perioada 1980-1990, ceea ce a exacerbat incalzirea globala.

Bineinteles, cantitatea de apa din atmosfera este, de asemenea, influentata de un alt gaz cu efect de sera puternic – metanul, care, surprinzator, nu a inregistrat o crestere in ultimii ani. „Cealalta influenta o constituie metanul, care se descompune in molecule de apa si CO2 in stratosfera”, explica specialistul pe probleme de clima Drew Shindell de la NASA, Goddard Institute for Space Studies (GISS). „Rata de crestere a metanului a scazut, deci va deveni o sursa din ce in ce mai putin importanta de apa in stratosfera, ramanand insa greu de inteles de ce concentratia sa nu a crescut in ultimii ani la fel de rapid precum in deceniile precedente”.

De fapt, o crestere totala a metanului care depaseste 100%, incepand din secolul 18 a facut stratosfera mult mai umeda, conform lui Gavin Schmidt, expert in probleme de clima. Acesta afirma ca posibilele cauze ar putea fi legate de fenomenul El Nino din 1997-1998, care a reprezentat inceputul unei tendinte de uscare sau inclusiv emisiile de aerosoli in Asia, care au afectat temperaturile la tropice si proprietatile norilor.

Fiind o problema foarte importanta, mai ales in contextul ultimului deceniu, cel mai fierbinte din istoria consemnata, se monitorizeaza foarte atent intreaga atmosfera, la fel si panoplia de gaze cu efect de sera. Rezultatul va indica, se spera, motivul pentru care stratosfera inferioara se usuca. Aceste observatii sunt in acest moment puse in pericol de faptul ca satelitii plasati de SUA prin programul spatial nu sunt suficienti.

Un singur lucru e clar insa: cu cat mai multe gaze cu efect de sera, cu atat mai accentuata incalzirea. „Nu inseamna ca incalzirea CO2 nu are loc”, afirma Rosenlof. „O stratosfera inferioara uscata e posibil sa fi incetinit incalzirea cauzata de subtierea stratului de gaze cu efect de sera”.

Sursa: www.scientificamerican.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *