Suntem atractia regionala in energia regenerabila

Certificatele verzi de pe facturile de la energie, reclamate la Protec?ia Consumatorului
Suntem atractia regionala in energia regenerabila

Romania a facut pasi importanti in promovarea, sustinerea si dezvoltarea productiei de energie din surse regenerabile, in comparatie cu alte state din centrul si estul Europei. Pierpaolo Mazza, director general al diviziei General Electric (GE) pentru turbine cu gaz aeroderivative pentru Europa Centrala si de Est, Rusia si CIS, ne-a declarat: „Schema de sprijin bazata pe cote obligatorii de certificate verzi promovata de Romania este foarte atractiva pentru anumiti investitori. Romania va avea o dezvoltare foarte interesanta din domeniu, fiind, la aceasta data, cea mai atractiva din regiune pentru investitorii in energia verde. Pentru GE Energy, Romania este un important hub de dezvoltare a afacerilor din zona energetica si din domeniul energiei regenerabile in special”.

Domnia sa ne-a precizat ca sistemul nostru de promovare a energiei din surse regenerabile a reprezentat si reprezinta o oportunitate excelenta si pentru GE Energy, care are contracte importante de livrare catre dezvoltatorii de centrale eoliene. In plus, tara noastra trebuie sa sprijine si instalarea de unitati noi de producere a energiei in cogenerare, cu emisii reduse de CO2, dar si a centralelor pe gaz cu tehnologie ultramoderna de productie a electricitatii. Aceste unitati joaca un rol important in echilibrarea sistemului energetic national, pe fondul fluctuatiilor imprevizibile de productie a parcurilor eoliene. Potrivit domnului Mazza, turbinele aeroderivative cu gaz de la GE vor ajuta modernizarea bazei existente de centrale, invechite si ineficiente, care functioneaza pe baza de gaz sau pe carbune, si, in acelasi timp, vor conferi operatorului de retea flexibilitatea necesara pentru a o stabiliza.

* Proiecte in productia de energie pe gaz

GE Energy are in studiu, in tara noastra, mai multe proiecte de realizare a unor centrale noi in cogenerare, cu diferite capacitati instalate. Pierpaolo Mazza este increzator ca GE Energy va semna, in acest an, primul contract de livrare, in Roma­nia, a unor turbine aeroderivative pe gaz, una dintre cele mai flexibile si eficiente tehnologii de productie a electricitatii, dezvoltata de compania americana. „Daca semnam contractul in acest an, primele turbine aeroderivative pe gaz vor fi livrate si vor functiona in 2013”, a subliniat domnia sa.

Turbina aeroderivativa pe gaz conceputa de GE Energy are ca punct central un motor de avion reconfigurat astfel incat sa actioneze un generator sau un compresor si sa produca energie. Oficialul GE Energy ne-a mai declarat: „Tehnologia este foarte flexibila, eficienta, fiabila si respecta normele de mediu. Sistemul sau nu necesita apa si poate functiona pe baza unei game variate de combustibili, cum ar fi gaz si kerosen. Avem tipuri de turbine pentru centrale cu o putere instalata de 18-24 MW, 28 – 34 MW, dar si de 40-55 MW. Aceste centrale pot fi pornite si oprite in interval de cateva minute, pentru a furniza energie in sistem, intr-un mod rapid si eficient, in orice moment. Avand in vedere ca productia de energie regenerabila s-a extins in Romania, este posibil ca, la un moment dat, sa fie necesara o sursa de producere a energiei care sa compenseze orice scadere inevitabila a cantitatii de energie eoliana, care poate sa intervina, spre exemplu, atunci cand nu bate vantul”.

La nivel mondial, GE a livrat circa 3300 de astfel de centrale pana la finele anului trecut. La sfarsitul saptamanii trecute, GE a livrat toate cele 12 turbine aeroderivative, in valoare de 200 milioane dolari, pentru Dorad Energy din Israel. Noua centrala de 50 MW va fi operationala in a doua jumatate a anului viitor. Aceste turbine revolutionare sunt realizate de GE in Ungaria, in fabrica Veresegyhay, care functioneaza din anul 2000 si reprezinta baza activitatii companiei americane in sectorul productiei de turbine in aceasta parte a Europei.
* Top trei oportunitati de investitii

Pierpaolo Mazza ne-a spus ca in top trei oportunitati de investitii energetice pentru GE in tara noastra si in Europa Centrala si de Est se afla modernizarea si retehnologizarea centralelor pe gaz si carbune existente, care au o durata de viata depasita, construirea de noi unitati, flexibile, pe gaze, pentru echilibrarea sistemului energetic avand in vedere functionarea fluctuanta inevitabila a centralelor eoliene, dar si oferirea de solutii de finantare pentru astfel de proiecte.

Domnia sa a subliniat: „Cred ca cea mai mare problema pentru investitiile noi din energie, in special a celor de mare amploare, este obtinerea finantarii. Contextul economic mondial si european este in continuare dificil si obtinerea unei surse sigure de finantare intarzie im­plemen­tarea investitiilor”.

GE Energy promoveaza intens turbinele aeroderivative pe gaz, iar vanzarile sunt in crestere pe acest segment. De asemenea, compania cauta sa imbunatateasca si sa dezvolte relatiile cu furnizorii din Europa Centrala si de Est, in special din Romania, Polonia si Cehia, care pot oferi componente si piese de calitate pentru tehnologia GE. In tara noastra, fabrica GE din Veresegyhay coopereaza indeaproape si cu Turbomecanica, companie bucuresteana cu care doreste sa-si intareasca relatiile pe viitor.
Unitatea de la Veresegyhay este localizata la 30 km de Budapesta, pe 42 de hectare, si se ocupa cu productia, asamblarea si reparatia turbinelor pentru generarea de electricitate. In ultimii zece ani, fabrica a avut o evolutie spectaculoasa, devenind centru de excelenta in reparatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *