Topul consumatorilor de petrol din Europa

Topul consumatorilor de petrol din Europa

Germania conduce detasat in clasamentul tarilor consumatoare de titei din Europa, fiind totodata si cea mai dezvoltata economie din blocul comunitar. Consumul energetic la nivel mondial a cunoscut anul trecut cea mai spectaculoasa crestere din ultimii 40 de ani.

Raportul publicat in aceasta vara de compania petroliera BP, unul dintre gigantii mondiali din acest sector, a relevat o revenire spectaculoasa a cererii de produse energetice. Aceasta a crescut cu 5,6% la nivelul intregii planete, fiind cel mai semnificativ avans anual din 1973 pana acum.

Preturile au crescut odata cu cererea

Consumul s-a majorat in cazul tuturor resurselor energetice, in special al celor fosile, ceea ce arata ca au crescut in egala masura si emisiile de dioxid de carbon, de care omenirea a inceput sa se fereasca din ce in ce mai mult. Preturile au crescut si ele, in principal din cauza faptului ca OPEC a redus semnificativ productia in anii 2008 si 2009.

Si pretul gazelor s-a majorat, urmand cotatiile petroliere cu un decalaj de 6-9 luni, insa au ramas la niveluri mici in America de Nord, unde gazele neconventionale continua sa castige cat mai mult teren.

Carbunele, o alta resursa energetica importanta, a avut preturi relativ mici in Japonia si America de Nord, dar s-a scumpit semnificativ in Europa.

Chinezii s-au bagat in priza

La capitolul cei mai mari consumatori din lume, raportul privind piata globala de energie pe care BP il editeaza in fiecare vara a venit de aceasta data cu o surpriza: cererea de energie venita din partea Chinei a crescut cu 11,2%, ceea ce a propulsat statul asiatic in fruntea consumatorilor mondiali, devansand pentru prima data in istorie Statele Unite.

China a utilizat anul trecut 20,3% din totalul la nivel mondial. Titeiul continua sa fie principala resursa energetica a omenirii, cu o pondere de 33% din consumul global, chiar daca a continuat sa piarda din cota de piata pentru al unsprezecelea an consecutiv.

Titeiul este o resursa epuizabila, iar specialistii vorbesc din ce in ce mai des de momentul cand era petroliera va apune. Spre exemplu, cei de la Agentia Internationala pentru Energie estimeaza ca varful productiei de petrol va fi atins in jurul anului 2020, iar in acel moment va incepe declinul. Potrivit specialistilor BP, omenirea mai are rezerve dovedite de petrol care ne vor mai ajunge inca 46 de ani de acum inainte, raportat la productia actuala.

Solul cel mai bogat in petrol il gasim in Arabia Saudita, care are rezerve dovedite de 36 de miliarde de tone. Urmeaza Venezuela, cu 30 de miliarde de tone, si Iranul, cu 18 miliarde de tone.

Romania si-a redus consumul

Europa sta destul de slab la acest capitol. Intreaga regiune a Europei si a Eurasiei are rezerve doar putin mai mari decat Iranul – 19 miliarde de tone. Doar cinci tari europene au solul bogat in hidrocarburi: Marea Britanie, Italia, Danemarca, Norvegia si Romania.

Tara noastra detine rezerve de 0,1 miliarde de tone, care ne vor mai fi suficiente inca 14 ani de acum inainte, daca pastram ritmul de productie de 4,3 milioane de tone din 2010.

In ceea ce priveste consumul de petrol in UE, Romania este spre coada clasamentului, cu doar 9,1 milioane de tone anul trecut, in scadere usoara fata de 2009. Conduce detasat Germania, care este de altfel si cea mai dezvoltata economie a continentului. Nemtii au utilizat anul trecut 115 milioane de tone de titei, in crestere de la 113 milioane de tone in 2009. Urmeaza Franta, cu un consum de 83 de milioane de tone, si Marea Britanie, care a utilizat nu mai putin de 74 de milioane de tone de titei.

Gazele, si ele in curs de epuizare

La nivelul intregii planete, anul trecut s-au consumat patru miliarde de tone de petrol, cei mai mari consumatori fiind americanii, care au utilizat 21% din total, adica 850 de milioane de tone (de aproape 100 de ori mai mult decat romanii).

In ceea ce priveste rezervele de gaze naturale ale omenirii, acestea mai sunt suficiente pentru urmatorii 58 de ani, iar, daca ne referim strict la resursele din Romania, ele ne mai ajung pentru inca 54 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *