Ucraina vrea ca Romania sa o ajute sa scape de dependenta de Rusia

Studiu GE: "Pân? în 2025, consumul de gaze va cre?te cu peste o treime fa?? de nivelul actual"
Ucraina vrea ca Romania sa o ajute sa scape de dependenta de Rusia
Ucraina vrea ca Romania sa o ajute sa scape de dependenta de Rusia

Autoritatile de la Kiev au transmis premierului Victor Ponta o invitatie la Kiev, ocazie cu care sa aiba loc si un forum de afaceri romano-ucrainean
Kievul doreste o colaborare stransa cu Bucurestiul in domeniul energiei alternative, cu scopul declarat de a scapa de dependenta de Rusia in domeniul gazelor

Amabsadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, a anuntat ca o companie romaneasca este interesata sa exploateze gaze de sist in Ucraina

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, a explicat ca Ucraina este foarte interesata de modelul romanesc in domeniul energiei alternative, de unde si dorinta Kievului de a beneficia de expertiza romaneasca. Scopul noii orientari a Ucrainei spre surse alternative ecologice este ruperea dependentei de gazele rusesti. Mai mult, Ucraina vrea in general o apropiere economica si comerciala mai mare de Romania. Ambasadorul Bauer a dat ca exemplu intentia unei companii romanesti de ingrasaminte care a contactat ambasada manifestandu-si intentia de a exporta in Ucraina. Teofil Bauer nu a precizat numele companiei.

Interconectare energetica

Ucraina este interesata de piata energetica europeana comuna si de interconectare, dar cu conditia ca aceasta sa coincida cu interesele sale nationale. Ambasadorul Teofil Bauer a explicat ca in trecut Ucraina a fost dezavantajata, pentru ca este o tara producatoare de energie electrica, de exemplu, si prin urmare, directia energiei ar trebui sa fie dinspre Ucraina spre Europa. Dar, in contextul unei viitoare piete comune europene, Ucraina ar putea vedea posibil scenariul de a exporta energie spre Europa, prin Romania, ca tara de tranzit. Teofil Bauer a mentionat ca Ucraina produce energie electrica ieftina si a spus ca poate Romania ar fi interesata sa cumpere. Bauer a precizat insa ca, acum cativa ani, o companie romaneasca a dorit sa importe energie din Ucraina, prin Cehia, dar acordul nu a fost realizat din cauza conditiilor dezavantajoase impuse romanilor de partea ceha. Asadar, in principiu, Kievul nu respinge ideea unei interconectari energetice cu Romania.

Vize pentru ucrainieni

Efecte economice bune ar avea, dupa parerea autoritatilor ucrainiene, si realizarea unor acorduri bilaterale privind vizele. Teofil Bauer a explicat ca Ucraina are un regim mai usor de vize cu toti vecinii sai europeni, mai putin cu Romania. Ambasadorul a spus ca partea ucraineana a transmis autoritatilor romane, doua proiecte de acord, unul de Mic Trafic de Frontiera, pe modelul celui avut de Romania cu Republica Moldova, si unul prin care plata vizelor pentru Romania este eliminata. Potrivit ambasadorului, partea ucraineana a trimis celei romane si o serie de analize facute de experti ucrainieni si europeni, care demonstreaza efectele pozitive, inclusiv in combaterea imigratiei ilegale, a unor acorduri cu Romania privind vizele. Aceste subiecte urmeaza sa fie discutate in luna martie la intalnirea dintre adjunctii ministrilor de externe din cele doua tari, dar si in cadrul comisiei mixte pentru cooperare economica si la intalnirea, care urmeaza a fi stabilita in curand, intre ministrul roman de externe, Titus Corlatean, si cel ucrainean, Leonid Kozhara. In plus, mesajul Kievului pentru Bucuresti este ca se bazeaza in continuare pe sprijinul romanesc pentru ca anul acesta sa fie semnat Acordul de Asociere cu UE si, cat de curand, si cel privind liberalizarea regimului de vize in UE pentru ucrainieni.

Bastroe, mereu in atentie

In trecut, pentru guvernele portocalii de la Kiev, canalul Bastroe a fost o prioritate. Nu e clar daca el mai este asa pentru noul guvern ucrainean. Cert este ca, dupa parerea ucrainienilor, exprimata de ambasadorul Teofil Bauer, zona respectiva avea o dezvoltare economica considerabila in perioada sovietica, dar in ultimii ani se remarca o acuta cadere nu doar economica, ci si, inerent, sociala. Ambasadorul ucrainean a dat asigurari ca nicio activitate economica in zona nu va fi derulata fara a lua in calcul efectele asupra mediului. In conditiile in care Comisia ESPOO a spus clar ca activitatile la canalul Bistroe pot afecta Delta Dunarii, Teofil Bauer a precizat ca Ucraina va lua mereu in considerare si va respecta recomandarile unei institutii atat de importante cum este ESPOO.

Minoritatile

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, a spus ca minoritatile nu sunt o problema in relatia bilaterala. El nu a comentat cazurile de violente impotriva preotilor romani din Ucraina sau acuzatiile ca numele romanilor in pasapoarte sunt modificate pentru a parea ucrainiene, spunand ca nu cunoaste aceste cazuri. Teofil Bauer a tinut insa sa spuna ca, potrivit ultimului recensamant, in Ucraina traiesc putin peste 150.000 de romani, care au la dispozitie 90 de scoli cu predare integrala in limba romana, a tuturor materiilor. In schimb, a precizat ambasadorul, cei 50 de mii de ucrainieni din Romania au la dispozitie un singur liceu cu predare in limba materna, iar acesta are o dotare foarte slaba. De altfel, Teofil Bauer a spus ca va aborda subiectul liceului ucrainean la o intalnire pe care o va avea in curand cu ministrul roman al Educatiei.

Ucraina vrea solutie pentru Transnistria

Kievul si-a propus ca, pe perioada presedintiei sale la OSCE, anul acesta, sa creeze conditii daca nu tocmai pentru o solutionare, ci macar pentru o imbunatatire a dialogului intre parti. In ce priveste retragerea contingentului rusesc din Transnistria, ambasadorul Ucrainei la Bucuresti a spus ca Kievul spera sa apara o solutie pana la sfarsitul acestui an. „Daca Ucraina ar avea trupe in Transnistria, le-ar retrage”, a declarat Teofil Bauer. Kievul doreste pentru acest conflict o solutie care sa tina cont de 3 mari principii, a precizat diplomatul ucrainean – pastrarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova, pacea in zona si solutii pentru rezolvarea situatiei dificile economice si sociale a populatiei din zona. In ce priveste varianta vehiculata de federalizare a Republicii Moldova, ca solutie pentru conflictul transnistrean, solutie de altfel sugerata in trecut de Kiev, ambasadorul Bauer a precizat ca aceasta este o decizie care apartine strict Republicii Moldova, iar Kievul nu isi permite sa spuna Chisinaului ce sa faca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *