UE, mai aproape de interzicerea micro-plasticului în produse

Autor: Zero Waste Europe

Uniunea Europeană ar urma să introducă pe lista legilor sale privind substanțele chimice majoritatea microparticulele din plastic. Astfel, producătorii nu le vor mai putea adăuga în produse cosmetice, vopsea, detergenți, produse medicale și alte produse. Proiectul de lege privind această interdicție ar urma să fie depus astăzi.

Potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimice, în fiecare an ajung în mediul înconjurător între 10.000 și 60.000 de tone de micro-particule de plastic care au fost adăugate intenționat în produse. Acestea sunt imposibil de recuperat și rămân în mediu mii de ani.

Problema a ajuns la o scară îngrijorătoare: cantitatea de deșeuri generată ar fi, se pare, de șase ori mai mare decât insula de deșeuri care plutește în Oceanul Pacific sau echivalentă cu masa de plastic prezentă în 10 miliarde de sticle de plastic.

Întrucât micro-plasticele se acumulează și persistă în mediu, agenția a avertizat că ar fi nevoie restricționarea utilizării lor, prin introducerea în REACH, cel mai strict set de legi privind produsele chimice la nivel global. Interdicția ar urma să devină lege la nivel european până în anul 2020. Astfel, s-ar putea preveni generarea a 400.000 de tone de plastic.

Propunerea legislativă ar putea fi îmbunătățită

ONG-urile consideră că propunerea legislativă ar reprezenta un pas important în lupta împotriva poluării cu plastic. Totodată, avertizează că interdicția este amânată în mod nejustificat pentru mai multe sectoare industriale și că nu include polimerii biodegradabili.

Dacă va fi adoptată în forma actuală, legislația va viza un singur sector – cel de produse de curățenie, care și-a asumat deja eliminarea micro-plasticelor. Pe de altă parte, altor sectoare li se va oferi o perioadă de grație de 2 până la 6 ani.

Propunerea va intra în consultări publice în vara acestui an. Ulterior, vor avea loc evaluări economice, sociale și de risc. În final, experții guvernamentali din comitetul REACH vor vota forma finală la începutul anului 2020.

Ce spun activiștii de mediu

Elise Vitali, ofițer pentru politici legate de produsele chimice în cadrul Biroului European de Mediu, a precizat, în numele alianței Rethink Plastic:

Uniunea Europeană devine rapid un lider în lupta împotriva plasticului inutil. Microplasticul face parte din rândurile problemelor mari, dar oarecum invizibile, reprezentând o amenințare pentru mediu și pentru noi toți. Problema a fost exacerbată de firme iresponsabile, cum ar fi cele care produc produse de îngrijire personală care au decis să înlocuiască ingrediente naturale cum ar fi migdalele, cojile de nucă de cocos și sâmburii de măsline cu micro-particule din plastic. Vom încerca din răsputeri să înăsprim propunerea, pentru a asigura un impact real. Rezolvarea problemei plasticului din produse reprezintă doar vârful aisbergului atunci când vine vorba de rezolvarea întregii probleme a micro-plasticelor, dar este un pas necesar.

Larissa Copello, coordonator de campanii de producție și consum în cadrul Zero Waste Europe:

Propunerea ECHA reprezintă o lovitură puternică pentru poluarea cu plastic invizibil. Totuși, este doar începutul. Micro-plasticele au un impact ireversibil asupra mediului și trebuie eliminate treptat și înlocuite cu alternative sustenabile deja existente. Nu avem timp de pierdut.

Propunerea legislativă face parte din strategia europeană vizând plasticul, care face din Europa primul continent care interzice o serie de articole de plastic de unică folosință începând cu 2021.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *