Un nou tip de gaz cu efect de sera, in atmosfera terestra

Un nou tip de gaz cu efect de sera, in atmosfera terestra
Un nou tip de gaz cu efect de sera, in atmosfera terestra

Oamenii de stiinta de la Facultatea de Chimie a Universitatii Toronto au descoperit o substanta chimica ascunsa in atmosfera planetei noastre, care pare a fi un gaz cu efect de sera, cu o speranta de viata foarte mare. Numita perfluorotributilamina (PFTBA), ea este cea mai eficienta substanta chimica radioactiva gasita in atmosfera pana in prezent, rasturnand toate clasamentele care cuprind celelalte inregistrari chimice, asta datorita pentru potentialul sau major de impact asupra climei.

Eficienta radioactiva descrie cat de mult poate o molecula sa afecteze clima. Aceasta valoare este apoi inmultita cu concentratia atmosferica, pentru a putea determina impactul total asupra climei. In ciuda acestor performante spatiale, PFTBA se foloseste, de la mijlocul secolului al XX-lea, pentru diverse aplicatii la echipamentele electrice si este utilizat in prezent in lichidele termice si chimice stabile care se comercializeaza pentru a fi utilizate in testarile electronice, dar si ca agenti de transfer termic. Acest gaz nu se produce in mod natural, el fiind produs in totalitate in laboratoarele de cercetare. Mai mult, nu exista procedee cunoscute care sa distruga sau sa elimine PFTBA-ul din stratele inferioare ale atmosferei, astfel ca are o durata de viata foarte lunga, chiar de sute de ani si se poate distruge doar in straturile superioare ale atmosferei.

Dioxidul de carbon ( CO2) este folosit ca baza de comparatie, deoarece este cel mai important gaz cu efect de sera responsabil pentru schimbarile climatice induse de om. „PFTBA are o speranta de viata de lunga durata in atmosfera terestra, alaturi de un randament radioactiv foarte mare, el putand avea un potential foarte ridicat in incalzirea globala. Calculat pe un interval de timp de 100 de ani, o singura molecula de PFTBA are impactul asupra climei echivalent cu 7.100 de molecule de CO2”, avea sa intareasca Angela Hong, unul dintre cercetatorii care au realizat importanta descoperire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *