Uniunea Europeana a importat, in 2010, circa 40 de milioane de tone de alimente si furaje care contin Organisme Modificate Genetic (OMG)

Uniunea Europeana a importat, in 2010, circa 40 de milioane de tone de alimente si furaje care contin Organisme Modificate Genetic (OMG)

Uniunea Europeana a importat, in 2010, circa 40 de milioane de tone de alimente si furaje care contin Organisme Modificate Genetic (OMG), peste 97% dintre acestea fiind utilizate in hrana animalelor in contextul semi-dependentei industriei furajere a UE de importurile de soia si porumb, potrivit datelor Eurostat furnizate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

La nivelul Uniunii Europene sunt autorizate pentru utilizarea ca aliment si hrana pentru animale 38 de OMG, respectiv soia modificata genetic – trei tipuri, porumb modificat genetic – 23 tipuri, bumbac modificat genetic – sapte tipuri, rapita modificata genetic – trei tipuri, sfecla de zahar modificata genetic – un tip si cartof modificat genetic – un tip.

Autorizarea se acorda de catre Comisia Europeana, ca urmare a unei opinii stiintifice favorabile a Autoritatatii Europeane pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) – institutie stiintifica independenta cu rol principal in evaluarea riscurilor alimentelor asupra sanatatii umane, sanatatii animale si protectiei mediului la nivelul intregii UE – insa in procesul de autorizare sunt implicate prin vot toate cele 27 de state membre.

Potrivit ANSVSA, pe teritoriul UE sunt autorizate si pentru cultivare un tip de porumb modificat genetic si un tip de cartof (numai utilizare industriala). Comercializarea alimentelor si furajelor ce contin, constau sau sunt obtinute din OMG este reglementata la nivelul UE de Regulamentele nr. 1829/2003/EC si 1830/2003/EC.

In Romania, cadrul legal pentru implementarea legislatiei europene a fost adoptat in totalitate in legislatia nationala, sistemul de control oficial al OMG in Romania fiind structurat sub forma unei retele coordonate de ANSVSA, care reuneste Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului si Padurilor (prin Garda Nationala de Mediu) si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
‘Acest sistem de control oficial, evaluat de Comisia Europeana prin intermediul a trei misiuni de evaluare in perioada 2006 – 2009 a fost apreciat ca fiind functional’, precizeaza ANSVSA.

Controalele desfasurate de ANSVSA pe acest sector sunt reprezentate de verificarea modului in care operatorii respecta prevederile de trasabilitate si etichetare a alimentelor si furajelor modificate genetic, in conformitate cu legislatia UE, pe intreg lantul alimentar cu exceptia productiei primare.

In cursul anului 2011, inspectorii ANSVSA au efectuat 1.203 controale si au prelevat 324 probe pentru categoriile de produse alimentare si furajere ce contin constau sau sunt obtinute din soia (soia granule, snitel sau cuburi pentru consum casnic, texturat de soia, izolat proteic de soia, faina de soia, tofu, produse din carne (salam, pate, carnati), ciocolata , biscuiti sau srot pentru hrana animalelor). Alte 805 controale si 334 prelevari de probe au fost efectuate pentru categoriile de alimente si furaje ce contin porumb (boabe de porumb, faina de porumb – malai, floricele de porumb, fulgi de porumb, snacks – uri sau nutreturi concentrate).

In urma neconformitatilor constatate au fost aplicate in 2011 doua sanctiuni contraventionale (3000 lei) pentru nerespectarea dispozitiilor privind trasabilitatea.

Potrivit ANSVSA, categoriile de operatori controlati in anul 2011 au fost reprezentate in special de depozitele de materii prime, intermediari, fabricile de nutreturi combinate si procesatorii de soia, porumb si rapita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *