Universitatile bio

SUA – Cererea de alimente organice in cantinele scolilor este in crestere
Cererea de mancare fara pesticide la bufetele colegiilor si universitatilor din Statele Unite este in crestere. Unele institutii de invatamant chiar le ofera studentilor numai alimente bio.

In campusul Universitatii de Management Maharishi din Fairfield, Statele Unite, se mananca organic. Bufetul scolii are un meniu exclusiv lacto-vegetarian si, in proportie de 90%-95%, bio. „Ceea ce mananci joaca un rol important in modul in care te simti si chiar cum inveti”, a declarat Craig Pearson, vicepresedintele executiv al Universitatii, citat de presa americana. In ultimii opt-noua ani, conducerea scolii a inlocuit treptat produsele „crescute” cu pesticide sau erbicide cu cele organice. O parte din legumele si fructele oferite studentilor la masa provin din fermele si serele campusului, restul – de la producatori locali. Studentilor si profesorilor li se ofera de la pizza in stil american la mancare chinezeasca, mexicana sau italiana. Toate produse lacto-vegetariene. Painea si produsele din patiserie sunt coapte in bucataria bufetului din faina organica, iar laptele, iaurtul si ingetata sunt aduse de la mici producatori organici din zona. Pe langa studenti si profesori aici pot veni sa manance si oameni din afara campusului. Un mic dejun organic costa sase dolari, iar pranzul si cina – opt dolari fiecare.

TREND. Bucatarul-sef de la Maharishi, Don Bowman, a invatat „bucataria” vegetariana la Universitatea Berkeley. El spune ca la Berkeley a inceput sa se serveasca mancare organica la mijlocul anilor „90, iar la ora actuala circa 25% din alimentele oferite studentilor provin din productia ecologica.

De altfel, cererea pentru mancarea vegetariana si organica in cantinele universitatilor este in crestere in Statele Unite, potrivit vicepresedintelui Asociatiei Nationale a Serviciilor de alimentatie din Universitati si Colegii si director asociat la Universitatea Iowa, Carol Petersen. „Oamenii vor sa stie ce contine mancarea ce le este servita si de unde provine aceasta”, a declarat Petersen, citata de presa americana. Ea a adaugat ca unele colegii au meniuri complet organice si chiar marile universitati, cum e Iowa, de exemplu, incearca sa gaseasca mai multe produse organice pe piata locala.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *