„ONU” pentru energie verde

Peste 50 de tari au infiintat, ieri, la Bonn, Agentia Internationala pentru Energii Regenerabile. Romania face parte dintre cele 50 de tari semnatare. State mari precum SUA, China, Japonia sau Brazilia nu au aderat inca.
oras ecologic
Agentia Internationala pentru Energii Regenerabile (IRENA) are ca scop promovarea dezvoltarii si implementarii resurselor alternative la nivel mondial.

La conferinta de infiintare a noii agentii, care a inceput ieri si se va incheia astazi, au fost prezenti reprezentanti din 116 tari. 55 dintre aceste state anuntasera ieri ca vor semna Statutul IRENA, printre care si Romania, prin ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Bugetul initial al IRENA va fi de 25 milioane de dolari. Agentia va fi sustinuta financiar si tehnic de catre tarile membre. Totusi, unele natiuni mari, printre care Statele Unite, China, Japonia sau Brazilia nu au aderat inca.

In ceea ce priveste Statele Unite, Administratia Bush s-a declarat impotriva aderarii la o astfel de agentie. Avand in vedere schimbarea de la Casa Alba, un reprezentant era totusi asteptat la conferinta de ieri.

Masdar, sediul IRENA

Sediul IRENA va fi stabilit in iunie. Germania ar dori ca acesta sa fie la Bonn, insa alte natiuni s-au aratat deja interesate in acest sens, inclusiv emiratul Abu Dhabi.

„Noi dorim ca IRENA sa aiba sediul in Masdar”, a spus Al-Jaber, patronul societatii Masdar, promotorul primului oras ecologic care isi va deschide portile in 2016, in emirat.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *