„Iranul nu mai fabrica arma nucleara”

Iranul a incetat, probabil inca din 2003, sa mai lucreze la fabricarea armei nucleare, afirma un nou raport al contrainformatiilor americane, National Intelligence Estimate (NIE).
Este o grea lovitura pentru presedintele George W. Bush, care a facut din Iran urmatorul front al razboiului antitero, dupa Afganistan si Irak. In baza acestui raport cu foarte multi „poate”, Partidul Democrat, majoritar in Conges, propune o schimbare a politicii fata de Teheran.

Liderul factiunii democrate din Senat, Harry Reid, a exprimat speranta intr-o noua abordare diplomatica a Casei Albe fata de Iran. „Speram ca Administratia va citi cu toata atentia raportul si isi va ajusta retorica fata de Iran”, a declarat senatorul, amintind de exemplul schimbarii de politica a lui Ronald Reagan fata de Uniunea Sovietica. Presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Senatului, Joe Biden, a apreciat ca Washingtonul are acum „o fereastra de oportunitate” pentru a evita alternativa intre razboi si acceptarea unui Iran nuclearizat. „Administratia Bush a fost lipsita de o strategie coerenta pentru a folosi aceasta fereastra. Acum, in loc sa ramanem obsedati de schimbarea regimului si de al treilea razboi mondial, avem nevoie de o politica care sa se concentreze pe schimbarea conduitei (Teheranului, n.r.)”, a apreciat senatorul de Delaware, potential candidat democrat la prezidentialele de anul viitor.
Presedintele George W. Bush nu s-a pronuntat oficial despre raportul comandat in aceasta vara serviciilor de informatii. Principalul consilier pentru securitate al presedintelui, Stephen Hadley, a recunoscut caracterul „pozitiv” al raportului, dar a apreciat ca riscul inarmarii Iranului ramane unul serios. Si raportul vorbeste, de altfel, despre „probabilitatea” ca Iranul sa fi suspendat in 2003 programul militar nuclear si sa-l fi reluat odata cu inflamarea relatiilor cu comunitatea internationala. Oricum tonul este mult mai bland decat al precedentului raport NIE din 2005, care aprecia ca Teheranul este „decis sa dezvolte arme nucleare, in ciuda obligatiilor internationale si a presiunilor comunitatii internationale”.

Israelul nu lasa garda jos
La Teheran, publicarea raportului nu este privita cu acelasi entuziasm. In primul rand, persista teama ca principala concluzie a documentului face sa paleasca alte idei, cum ar fi aceea ca Iranul „mentine deschisa optiunea” fabricarii armei nucleare. Iranul a declarat oficial, in 2006, trecerea la imbogatirea uraniului pe scara industriala in scopuri civile.
Raportul american subliniaza progrese semnificative in instalarea de centrifuge pentru imbogatirea uraniului, dar mentioneaza „probleme tehnice” ale lucratorilor iranieni in operarea noilor instalatii. Concluzia ar fi ca Iranul nu va detine uraniu imbogatit pentru fabricarea unei bombe inainte de 2010-2015.
Israelul a pus la indoiala, prin declaratiile ministrului Apararii, Ehud Barak, informatiile despre incetarea programului nuclear militar al Iranului. „Noi nu ne putem permite sa lasam garda jos datorita unui raport venit de la celalalt capat al Pamantului, chiar daca el vine de la cel mai mare prieten al nostru”, a spus ministrul Apararii, citat de postul de radio public.

Sursa: Cronica Romana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *