UE isi va indeplini si chiar depasi targetul stabilit la Kyoto pentru 2012

Cele mai recente preconizari ale statelor membre ale Uniunii Europene inainte de 2004 arata ca UE 15 poate indeplini si chiar depasi obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera stabilite prin Protocolul de la Kyoto pentru perioada 2008 – 2012.

Cele 15 state membre pot depasi targetul de 8% sub nivelul din 1990 daca implementeaza acum strategiile aditionale stabilite, arata un nou studiu elaborat de Agentia Europeana pentru Protectia Mediului (EEA). VEZI STUDIUL

Potrivit preconizarilor statelor membre, strategiile si masurile existente vor duce la reducerea emisiilor celor 15 tari cu 4% fata de nivelul din 1990. Procentul ar creste cu 3,9% daca ar fi implementate strategiile aditionale planificate si cu inca 2,5% daca sunt folosite mecanismele Protocolului de la Kyoto in 10 din cele 15 tari. Guvernele UE vor investi 2,9 miliarde de euro pentru a aceste reduceri. De asemenea, folosirea „chiuvetelor” de carbon, precum plantarea de copaci pentru absorbtia dioxidului de carbon, va duce la reducerea emisiilor cu inca 0,9%.

In concluzie, UE 15 ar putea ajunge la o reducere a emisiilor de 11,4%. Totodata, noile state membre care au obiective de indeplinit au toate sansele sa le indeplineasca. Schema de Comert cu Certificate de Carbon a Uniunii Europene va contribui semnificativ la reducerea emisiilor intre 2008 si 2012, cu 3,4% – se asteapta. O parte a acestui procent se reflecta deja in preconizarile unor state membre. Acest lucru ar reprezenta o reducere in plus de 1,3% la totalul de 11,4% fata de nivelul din 1990 in UE 15.

Studiul EEA abordeaza si situatia din Uniunea Europeana dupa aderare noilor state. Emisiile din UE 27 au scazut cu 7,9% intre 1990 si 2005. Se asteapta ca emisiile din UE 27 sa ramana la nivelul din 2005 pana in 2010 cu strategiile si masurile actuale. Daca vor fi adoptate strategiile si masurile aditionale, este de asteptat ca emisiile sa scada cu 11 procente fata de nivelul din 1990 pana in 2010. Proiectiile pentru 2020 arata, insa, o crestere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 2 procente intre 2010 si 2020 fata de nivelul din 2005 si vor fi sub nivelul din 1990 cu doar 6 procente, chiar daca vor fi adoptate ci implementate complet toate strategiile si masurile aditionale. Acest nivel este semnificativ mai mare decat angajamentul unilateral luat de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, de catre Consiliul Europei in martie 2007.

Indeplinirea targetului stabilit prin Protocolul de la Kyoto de catre statele membre in ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera depinde de:

* Reducerea maxima a emisiilor prin intermediul strategiilor si masurilor existente, implementate deja de statele membre
* Adoptarea rapida si implementarea strategiilor si masurilor aditionale, discutate in prezent la nivel european si national.
* Tinuti responsabili pentru scoaterea CO2 din activitatile legate de sol ori schimbarea destinatiei pamantului si cele forestiere.
* Folosirea mecanismelor Protocolului de la Kyoto care sunt, in prezent, implementate si planificate de statele membre.
* Depasirea substantial a obiectivelor unora dintre tarile membre pentru a acoperi golul lasat de alte tari membre care anticipeaza ca nu isi vor indeplini obiectivele.
* Indeplinirea obiectivului stability doar pentru anul 2010 in fiecare an din perioada 2008 – 2012.

Spania, Danemarca si Italia nu-si vor atinge tintele

Doisprezece tari membre preconizeaza ca isi vor atinge obiectivele, insa doar opt se afla pe drumul cel bun. Cele opt sunt Finlanda, Belgia, Luxemburg, Suedia, Marea Britanie, Germania, Franta si Olanda.
De cealalta parte, trei tari membre nu isi vor indeplini obiectivele desi folosesc atat mecanismele Protocolului de la Kyoto, cat si „chiuvetele de carbon”. Acestea sunt Spania, Danemarca si Italia.

Alte zece state au de gand sa foloseasca mecanismele Protocolului de la Kyoto pentru a-si indeplini obiectivele. Asta ar insemna ca Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania isi vor asigura un procent de 2,5 din cele 8 cerute pentru indeplinirea obiectivului.
Pentru prima data, se preconizeaza ca emisiile provenite din sectorul transporturilor se vor stabiliza in 2010. Intre 1990 si 2005, acestea au crescut cu 26%. Emisiile din UE 15 provenite din sectorul furnizarii si utilizarii energiei au scazut cu 3 procente fata de 1990 in 2005, in timp ce cererea de energie a crescut cu 13%.

Emisiile provenite de la electricitate si incalzire au scazut pentru al doilea an consecutiv. Cu toate acestea, emisiile pe termen lung au crescut cu 6 procente fata de 1990 din cauza cresterii productiei de electricitate in centrale termale. Cantitatea de energie regenerabila folosita a crescut intre 2004 si 2005 insa este greu de crezut ca va fi atins targetul de 21% pana in 2010.

Romania isi va atinge obiectivele lejer datorita colapsului industriei grele

Emisiile de gaze cu efect de sera ale Romaniei se aflau, in 2005, cu 4 procente sub nivelul din 2004 si cu 45,6% sub nivelul din 1989, se precizeaza in studiul EEA. Principalul motiv al scaderii fata de 2004 il reprezinta scaderea folosirii combustibililor fosili in industria energetica si cea de transport, iar reducerea fata de 1989 se datoreaza declinului industriei grele si restructurarii sectorului economic in anii „90.

In ce priveste previziunile, emisiile din 2005 ale Romaniei erau cu 14 procente sub nivelul preconizat pentru 2010, cu masurile existente. Tara noastra se va afla mult sub obiectivele stabilite prin Protocolul de la Kyoto atat prin masurile existente, cat si prin implementarea masurilor aditionale, cu 2, respectiv 28 de procente.
Raportul precizeaza, in final, ca unele date care au stat la baza analizei situatiei din tara noastra lipsesc sau sunt incomplete.

Sursa: Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *