1.000 de persoane au protestat in comuna aradeana Macea, impotriva explorarii gazelor de sist

0
554
1.000 de persoane au protestat în comuna ar?dean? Macea, împotriva explor?rii gazelor de ?ist
1.000 de persoane au protestat in comuna aradeana Macea, impotriva explorarii gazelor de sist
1.000 de persoane au protestat in comuna aradeana Macea, impotriva explorarii gazelor de sist

Actiunea a debutat la Casa de Cultura din comuna, unde s-a discutat despre demararea operatiunilor de explorare pentru identificarea de resurse conventionale, petrol si gaze naturale, in perimetrul localitatii si in imprejurimi de firma Panfora Oil&Gas, filiala Grupului MOL.

La intalnire au fost prezenti primari din cateva localitati invecinate, dar si preoti din zona vizata pentru explorare.

Totodata, a fost prezent si directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Musca, acesta aratand si explicand celor prezenti ce se ascunde, in opinia sa, in intentiile de explorare ce vor fi demarate de firma ungara.

Dupa adunarea de la Caminul Cultural, participantii la protest au pornit intr-un mars spre Primaria comunei.

„Astazi a fost cea de-a doua manifestare in zona celor 56.000 de hectare, in care oamenii au decis sa ne unim, sa spunem un «Nu» categoric celor care vor sa exploteze gazelle prin fracturare hidraulica, pentru ca ne otravesc, pentru ca este impotriva vointei noastre, pentru ca suntem, totusi, proprietari pe aceste terenuri. Nu suntem niste animale care sa fie calcate in picioare. Vom iesi, si ne vom aduna tot Aradul, tot Vestul tarii, sa ii oprim, pentru ca acest lucru este vandalism, si totul este numai banul si numai banul, care dezumanizeaza“, a spus Dimitrie Musca.

Primarul comunei Macea, Ioan Mercea, a spus ca vor fi adunate semnaturi, care urmeaza sa fie trimise Guvernului, pentru modificarea legii prin care se permite acest tip de explorare.

Mercea a mentionat ca semnaturile vor fi adunate de la locuitorii localitatilor care vor fi afectate de operatiunile de explorare.

Urmatorul protest impotriva explorarii gazelor de sist va avea loc, sambata, 23 februarie, in orasul Santana.

La 1 februarie, aproximativ 1.500 de persoane, din mai multe localitati, au protestat in orasul aradean Curtici, impotriva explorarii gazelor de sist in zona, la aceasta actiune fiind prezenti si primari si preoti.

Primarul orasului Curtici, Nicolae Aanitei, a cerut atunci ca toate primariile din zona sa faca manifestari instantanee in toate localitatile, iar consiliile locale sa emita hotarari care sa interzica exploatarea gazelor de sist.

Protestele au fost initiate dupa ce Panfora Oil&Gas, filiala a Grupului MOL, a anuntat ca a contractat SC Prospectiuni SA sa efectueze operatiuni de masurare de suprafata in perimetrul EX-6 Curtici, pentru a identifica resurse conventionale de hidrocarburi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.