In comuna constanteana Mihail Kogalniceau a izbucnit un razboi in toata regula intre crescatorii de animale si agricultorii care au in arenda terenuri la marginea localitatii.
razboi pentru caprele moarte
Conflictul tine de vreo 18 ani, dar ieri fermierii, ajunsi la capatul rabdarii, au protestat in fata primariei, cerand ca agricultorii sa nu mai arunce pe camp cu furadan, o substanta toxica. Si asta pentru ca, la sfarsitul saptamanii trecute, peste 100 de capre au murit otravite cu porumb tratat cu furadan, pe un drum care duce catre pasunile fermierilor.

Crescatorii de animale spun ca au fost anuntati chiar de un politist ca doamna inginer Maria Dorobantu a aruncat cu furadan pe culturile ei, dar si pe drumul care trece pe langa teren. Animalele, cele mai multe gestante, erau risipite pe camp, moarte sau in agonie. “Am sunat la politie si dupa aproape trei ore de asteptare am decis sa ne facem singuri dreptate”, spune stapanul caprelor, Mihaita Caratana. Femeia avea insa curtea inchisa. Mihaita Caratana a aprins o torta, a fortat poarta si a aruncat-o in curte. Au sarit alti fermieri care, desi revoltati, au scos torta din curte. Abia atunci a aparut politia, care, dupa ce a potolit spiritele, a inceput cercetarile.

Legea interzice, dar nu este respectata

Caprele moarte au fost duse la incinerat, iar inspectorii DSV au luat cateva probe pentru analize. Ieri-dimineata au dat verdictul previzibil: animalele murisera prin otravire cu furadan. De recuperarea pagubelor nici vorba, iar femeia acuzata nu e de tras la raspundere, pentru ca ar fi plecata in Germania.

“Uite asa ne chinuim de ani intregi, ne-au murit sute de animale, dar de acum gata, ne facem propria noastra dreptate”, spune si fermierul Lucian Belu. “S-a dat copilul meu jos din masina si a bagat porumbul cu otrava in gura, crezand ca e bomboana. Daca murea copilul, nu le taiam gatul la toti?”, reclama si Cristian Puiu.

Primarul Valer Muresan a stat de vorba cu protestatarii si a decis sa convoace joi, la o sedinta, taberele beligerante. La randul lor, arendasii au o multime de reclamatii la adresa fermierilor, ale caror animale le-ar distruge culturile. “Sa-si puna si ei paznic la culturi cum avem noi. Daca sunt distrugeri le platim, nu sa ne omoare animalele”, spune insa Misu Caratana.

Purtatorul de cuvant al DSV Constanta, Gheorghe Dinca, spune ca legea interzice aruncarea boabelor otravite pe camp. “Pot eventual sa anunte primaria ca pun otrava impotriva rozatoarelor si sa amplaseze panouri de avertizare pe camp”, precizeaza specialistul.

Lucian Belu, fermier: “Uite asa ne chinuim de ani intregi, ne-au murit sute de animale, dar de acum gata, ne facem dreptate.”

Cristian Puiu, fermier: “Copilul meu a bagat porumbul cu otrava in gura, crezand ca e bomboana. Daca murea, nu le taiam gatul?

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here