1,5 milioane euro, la gunoi!

image002.jpgProiectele de gestiune ecologica a deseurilor parca sunt blestemate in Maramures. Blestemul vine din sfera politicului, avarilor sau a concurentei. In Viseu de Jos se pun bete in roate unei investitii de 1,5 milioane euro, care va asigura 142 locuri de munca.

Conservatorismul, invidia sau pur si simplu prostia blocheaza in continuare investitiile in Maramures. Daca cel mai mare proiect de ges-tiune integrata a deseurilor din ju-det nu si-a gasit nici acum solutiile finale, pare oarecum normal ca si proiectele mai mici sa intampine dificultati. Desi exista norme clare de mediu care trebuie respectate, desi se doresc investitii de mili-oane de Euro, desi se prefigureaza locuri de munca, la noi dictonul “las” ca bine-a fi” primeaza in fata oricarei ratiuni. Asta, mai ales a-tunci cand contrele sunt alimentate de influente politice, lacomie sau temerile concurentei in domeniu. Administratorul societatii “Cesare Construct” din Viseu de Jos a trimis pana acum zeci de adrese prin care se plange ca este impiedicat intr-un proiect cu fonduri proprii.

Autoritatile locale, judetene si chiar ministerele abilitate stau cu mana in san, desi este vorba de implementarea unor directive europene, de o investitie de 1,5 mili-oane euro si, nu in ultimul rand, de asigurarea a 142 locuri de munca. Mai exact, este vorba de proiectul “,Linie tehnologica de colectare, sortare si compostare de deseuri reciclabile””: “Se vor colecta deseuri de la 130.000 de locuitori in conditii selective. Dupa sortare, deseurile pleaca spre reciclare catre reciclatorii finali. Practic, aici nu e vorba de depozit de deseuri. E vorba de doua hale. Nu o sa avem incinerator pentru ca mie nu-mi convine sa ard deseurile, ci sa le reciclez. Vor fi statii de sortare. Acesta este proiectul societatii mele pe care l-am facut eu. Nu avem nicio finantare, este din credit de investitii pe care-l fac eu. Investitia este de 1,5 milioane euro si va crea 142 locuri de munca”, spune administratorul Cezar Jurci. In stilul tipic romanesc, Jurci a obtinut avize si autorizatii de la conducerea judetului pentru ca autoritatile locale s-au tot fofilat. Mai exact, in loc sa discute despre investitie, veniturile catre bugetul local si asigurarea locurilor de munca, cei din Viseu de Jos au preferat sa foloseasca subiectul pentru notorietate in campania electorala: “S-a spus ca se face groapa de gunoi. Lumea nu intele-ge termenul de hala de productie, desi i-am invitat pentru explicatii”, spune Jurci.

Investitorul din Viseu de Jos se plange ca factorii de decizie nu se implica sa le explice si ei oamenilor ca este nevoie de largirea drumului de acces de la 4 la 6-7 metri. Pentru ca largirea presupune sa se intre doi metri pe terenul unor oameni, a fost un pas pana la scandal. Cei din zona au simtit miros de bani si dupa cum era de banuit, vor sa se imbogateasca brusc: “De la 10 milioane, cu cat am cumparat eu acolo 1,70 ha, incepe lumea sa ridice pretul la cate 30 – 40 milioane. Drumu-i de 4 metri, dar degeaba le spui oamenilor ca-ti trebuie doar 2 metri. Oamenii spun -sa-mi cumperi tot terenul-. Dar ridica pretul. La o investitie de 1,5 milioane euro, drumul trebuie sa fie de 6 metri, sa ai doua cai de acces, cu trotuar, cu rigole. In perioada campaniei partidele au zis ca se face groapa de gunoi. Normal ca lumea a zis: Noi inchidem drumul! Asta cu toate ca terenurile de acolo nici nu si le-au intabulat oamenii. Nu exista case, e teren agricol, prima casa e la aproximativ 600 metri de amplasament”. Pentru ca “meniul” sa fie complet, investitiei din Viseu de Jos i s-au pus bete-n roate si din partea concurentei: “Noi vrem sa colectam (deseuri reciclabile, n. red.) pana langa Sighet, Stramtura, Poienile de sub Munte etc. Vom face contracte de parteneriat cu primariile. Aici a fost vorba si de concurent, societatea Herodot, care a intervenit cu fel de fel de sesizari”, spune Jurci. Se pare ca SC Herodot detine monopolul pe linie de salubrizare in Maramuresul Istoric, dar cu detalii despre aceasta poveste vom reveni. Primarul din Viseu de Jos, Vasile Maris, confirma cele spuse de investitor, dar din declaratie reiese ca acum, ca-i gata campania electorala, poate avea o pozitie clara vizavi de acest subiect: “Eu nu am fost nici pro nici contra, pentru ca nu se mai dau autorizatii ca pe vremuri, ci numai daca este ecologic. Acolo va fi hala unde se va recicla ecologic. Se vor crea 142 locuri de munca. Eu am zis: sa vedem ce zice Consiliul Local. In prima faza cand am discutat era campanie electorala, dar unii au sustinut ca va fi groapa de gunoi si s-au opus. Eu sunt constructor de meserie, am fost si in strainatate si am vazut de astea si stiu ca nu va fi nici o mi-zerie.

Eu sustin proiectul acesta pentru ca se creeaza locuri de munca”.Primarul arata cu degetul, indicand ca altii-s de fapt baietii rai si ca, de acum, el nu va mai putea fi acuzat de neimplicare: “In campanie au zis astia de groapa de gunoi, ca nu aveau ce sa zica altceva. In prima sedinta de consiliu sper sa lamurim lucrurile. Acum s-au mai domolit influentele politice, ca si-au dat si ei seama ca nu-i asa. Acolo trebuie largit drumul de acces sa poata intra masinile. Primaria nu se poate implica in largirea drumului pentru ca sunt proprietati private. Eu am fost si am vorbit in zona. Dar oamenii cer bani imaginan- du-si ca acesta are bani pana la comanda hop. Nici nu stiu daca oamenii aceia stiu sa numere atatia bani cat cer. Eu o sa insist si o sa incerc sa le explic. Consiliul Judetean i-a dat aprobare, pentru ca cei de aici (consilierii locali, n. red.) au fost contra”. Asta, de parca in Maramures nu se lucreaza peste tot dupa aceleasi legi. Surprinzator este ca primarul Maris vorbeste extrem de dezinvolt despre reglari de conturi: “Sunt probleme private, nu putem obliga lumea sa cedeze teren, dar si el pentru ce are cumparat acolo, la fel poate bloca si el drumul. El (investitorul, n. red.) o sa puna la punct drumul si atunci ar putea si el sa spuna ca nu-i lasa pe altii sa treaca pe acolo. Si atunci va dati seama ce ar iesi”. Vom incerca sa va tinem la curent cu ce-o sa iasa din toata isteria creata deja in Viseu de Jos.

Sursa: Gazeta de Maramures

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente