Printr-o rezolutie a Adunarii Generale a ONU, 2008 a fost proclamat, printre altele, Anul International al Planetei Terra (AIPT).
Tinand seama de rolul crucial pe care o asemenea initiativa l-ar putea juca, in special in privinta sensibilizarii publicului fata de importanta pentru dezvoltarea durabila a fenomenelor si resurselor terestre, a prevenirii, reducerii si atenuarii catastrofelor si intaririi capacitatilor necesare pentru gestiunea durabila a resurselor”.
Drept centru de coordonare a manifestarilor aferente AIPT-ului a fost desemnata UNESCO, In colaborare cu Programul ONU pentru mediu (UNEP) si Uniunea Internationala de Stiinte Geologice (IUGS). Printre obiectivele fixate la nivel international se numara: reducerea riscurilor de expunere a societatii la pericolele naturale ori induse de om, descoperirea de noi resurse naturale si valorificarea lor de o maniera durabila, stabilirea de structuri mai sigure si de desfasurare rationala a zonelor urbane, utilizand conditiile naturale ale solului, incurajarea tinerilor in studierea stiintelor Terrei la universitate. Nu mai putin de 10 teme de cercetare au fost retinute, pentru impactul lor asupra societatii, natura multidisciplinara si potentialul de a fi difuzate in randul marelui public: „Terra si sanatatea: a crea un mediu mai sigur” „Schimbarile climatice: trecutul in serviciul viitorului”; „Riscurile naturale”; „Megapolisul: a merge mai departe, a construi mai sigur” s.a.
Nascuta in urma cu aproximativ 4,5 miliarde de ani si cu o populatie umana de peste 6,5 miliarde de persoane, singura planeta locuita din sistemul nostru solar, Pamantul suporta o tot mai grea „amprenta ecologica”, aplicata discretionar de catre om si exprimata prin fenomene globale precum: Incalzirea atmosferei si schimbarile climatice, saracirea biodiversitatii, distrugerea stratului de ozon, desertificarea ori distrugerea padurilor tropicale ori penuria de apa de calitate. Scoarta terestra este amenintata si ea, nu numai prin previzibila acoperire de ape a insulelor si coastelor joase, prin ridicarea nivelului marilor si oceanelor, In urma topirii calotei glaciare, dar si prin degradarea solului. Acesti 30 cm de particule ce constituie partea superioara a scoartei adapostesc 80% din biomasa globului si functioneaza ca un veritabil burete pentru ploi, filtru al poluarilor si rezervor de carbon.
Nu stim daca Gaia, conform teoriei inca in voga a lui J. Lovelock, este o fiinta in sine, care isi autoregleaza sistemul, dar ranile grave provocate de civilizatia umana trebuie vindecate cat mai complet si rapid posibil, printr-o terapie adecvata. Pentru aceasta, cu ajutorul stiintelor Pamantului, avem nevoie, inainte de toate, de investigatiile corespunzatoare si rezultatele lor. Iar 2008 trebuie sa devina cu adevarat un an pentru o mai buna cunoastere a planetei pe care traim si, prin aceasta, a noastra insine!
P.S.: 2008 este, totodata, anul international al cartofului si cel al limbilor!
Sursa: Universul Padurii