24 de reprezentanti ai autoritatilor bulgare au vizitat recent doua zone de interes european de pe Dunare. Vizita s-a desfasurat la invitatia Organizatiei World Wide Fund for Nature si a avut ca scop observarea lucrarilor in zona de confluenta Olt-Dunare, Bistret si Ferma Piscicola Rotunda. Delegatia a fost alcatuita din reprezentanti ai Ministerului Mediului si Apei, ai Agentiei Forestiere, ai parcurilor naturale, comunitatilor locale, ai organizatiilor neguvernamentale si ai mediului de afaceri din Bulgaria.
Vizita reprezentantilor bulgari face parte din proiectul „ Life + „Conservarea Transfrontaliera a cormoranului mic si ratei rosii in zone cheie din Romania si Bulgaria” sau „ Frontiere Verzi -Green Borders „ demarat in ianuarie 2009. Prin acest proiect Organizatia WWF Romania in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Teleorman, Agentia pentru Protectia Mediului Olt si Societatea Ornitologica Romana si-au propus asigurarea conditiilor de viata propice celor doua specii de pasari prin refacerea zonelor de reproducere a acestora.
Timp de doua zile specialistii WWF au avut ocazia sa le prezinte autoritatilor bulgare lucrarile de reconstructie ecologica realizate anul trecut la Confluenta Olt-Dunare. Activitatile de monitorizare a lucrarilor au demonstrat ca Balta Geraiului incepe sa prinda din nou viata iar zona incepe sa fie populata de o serie de specii de pasari si plante de importanta europeana. De asemenea invitatii au avut ocazia sa viziteze ferma piscicola Rotunda din judetul Mehedinti aceasta reprezentand un model de bune practici in gestionarea unei ferme de profil in contextul acvafaunistic al zonei.
In ultimele sase luni in Romania au fost desemnate 11 noi situri Ramsar printre care se numara si Confluenta Olt-Dunare cu o suprafata de 466.23 km². Romania a ratificat Conventia Ramsar in anul 1991 si a desemnat Delta Dunarii ca prim sit Ramsar detine acum peste 1,156,448 ha de situri Ramsar. Astfel Romania si-a asumat implementarea unor actiuni care sa combata amenintarile si presiunile asupra zonelor umede, printre care: reconstructie ecologica in Delta Dunarii si pe luncile inundabile ale Dunarii si ale raurilor tributare Dunarii, refacerea habitatelor, managementul apelor uzate, dezvoltarea retelei de arii protejate si a agriculturii ecologice.
Cele 11 noi situri desemnate Ramsar sunt Confluenta Olt-Dunare, Lacul Bistret, Lacul Iezer-Calarasi, Lacul Suhaia, Blahnita, Bratul Borcea, Calafat-Ciuperceni-Dunare, Canalele de la Harsova, Ostroavele Dunarii–Bugeac–Iortmac, Confluenta Jiu-Dunare si Dunarea Veche- Bratul Macin.
Rata rosie si cormoranul pitic sunt considerate specii prioritare la nivel european. Se estimeaza ca mai putin de 39.000 de perechi de rata rosie si mai putin de 18.000 de cormoran pitic mai cuibaresc in Europa. Dintre acestea aproape o treime traiesc in Romania si cateva sute in Bulgaria.