4 autobuze vor circula, pentru prima oara in Romania, pe baza de biocombustibil

Patru autobuze vor circula, incepand din data de 12 octombrie 2007, in Cluj si Alba, cu un combustibil creat pe baza de ulei de rapita, inlocuind astfel in premiera nationala clasica motorina, informeaza Rompres, citata de ziarul financiar electronic

Potrivit decanului Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), Nicolae Burnete, cel care a realizat experimentele pe acest biocombustibil, proiectul a inceput in urma cu doi ani si vizeaza inlocuirea motorinei folosita de societatile care asigura transportul in comun.

„Vrem sa punem in circulatie autobuze care functioneaza fara motorina, doar cu combustibili proveniti din uleiuri vegetale. Este vorba despre metil-ester de rapita. Acum doi ani, am pus in circulatie autobuze care au functionat cu amestec de ulei vegetal si motorina”, a declarat recent Nicolae Burnete. Acesta a explicat ca printre avantajele acestui combustibil pe baza de ulei de rapita se numara reducerea poluarii cu peste 30%, dar nici aspectele economic sau social nu sunt de neglijat.

„Acest combustibil este mai ieftin decat motorina. Consumul de biocombustibil, proportional cu motorina, este cu 2-3% mai mare, dar se justifica prin pretul de cost mai redus”, a spus Nicolae Burnete. Cele patru autobze care vor circula pe baza de biocombustibil sunt din Cluj si Alba Iulia.

Sursa: Smart financial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *