Japonia – Biocarburant din orez

Japonia va testa un biocarburant obtinut din partile necomestibile ale orezului, dupa cum informeaza Rompres.

Ministerul japonez al Agriculturii a anuntat ieri un proiect care vizeaza producerea de biocarburant pe baza partilor necomestibile ale orezului, pentru a nu face sa creasca pretul alimentelor, relateaza AFP.

„Dispunem deja de tehnologii pentru a fabrica etanol pe baza de paie de orez, insa nu am reusit sa-l producem decat in laborator”, a explicat responsabilul acestui proiect, Eiichiro Kitamura. In prezent, etanolul este produs in special din plante precum sfecla, trestia de zahar sau porumbul.
Detractorii acestui biocarburant afirma ca el va genera cresterea preturilor alimentelor de baza, agravand foametea din tarile sarace.

„Daca vom putea sa fabricam biocarburanti pe baza partilor necomestibile ale recoltelor, atunci pietele biocarburantilor si ale produselor alimentare nu vor intra in concurenta”, a indicat Kitamura. Procedee pentru fabricarea de bioetanol pe baza deseurilor vegetale exista deja in lume. O societate canadiana, Iogen, a inventat astfel un procedeu pentru a produce carburant pe paza de paie de grau.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *