5 mituri despre alimente

5 mituri despre alimente

Pentru a avea o alimentatie sanatoasa, trebuie sa ne informam si sa facem distinctie intre ceea ce este adevarat si mit.
In caz contrar, pot aparea carente de vitamine, minerale sau proteine, care se manifesta prin afectiuni la nivelul pielii, al organelor interne, prin stari de oboseala, surmenaj, anemii sau tulburari nervoase. Iata cele mai frecvente mituri cu privire la alimentele pe care le putem consuma fara limita sau, din contra, de care trebuie sa ne ferim.

MIEREA, MAI BUNĂ DECÂT ZAHĂRUL
De multe ori am auzit ca mierea este mai buna decat zaharul pentru ca este o sursa rapida de energie si minerale. Adevarul este altul. Atat mierea cat si zaharul contin doua zaharuri simple – glucoza si fructuoza – care sunt procesate in acelasi mod de organism. Este adevarat ca mierea furnizeaza mai putine calorii decat zaharul (o lingurita de zahar contine 64 de calorii in timp ce una de miere, 46 de calorii), insa contine si apa. Pentru a obtine aceeasi „dulceata”, avem nevoie insa de o cantitate egala de calorii, deci de mai multa miere. De asemenea, mierea mai contine fier si calciu, elemente care nu sunt in zahar. Dar pentru a ne asigura necesarul zilnic de calciu ar trebui sa mancam cel putin 40 de cani de miere.

CARNEA MARINATĂ, FĂRĂ BACTERII
Se spune ca alcoolul sau condimentele folosite la prepararea carnii marinate distrug toti germenii. Dar adevarul este ca alcoolul este diluat de sucurile din carnea cruda. Asa ca el nu are nici un efect asupra microbilor pentru care carnea reprezinta mediul cel mai prielnic de dezvoltare. Pe de alta parte, condimente precum mustarul, piperul, ustoroiul, ghimbirul sau ceapa nu distrug nici ele microbii. Singura modalitate prin care acestia pot fi distrusi este fierberea carnii la temperaturi peste de 80 de grade Celsius. O alta solutie ar fi sa puneti carnea marinata pe gratar. Atentie! Carnea se lasa la marinat in frigider, mai ales in timpul verii, in recipiente de sticla sau in pungi inchise ermetic.

ANTIOXIDANTI
Grepfrutul este recunoscut pentru continutul lui bogat in antioxidanti, vitamine si minerale. El nu contine „ingrediente” care sa ne scape de kilogramele in plus. De fapt, nu exista nici un aliment si nicio combinatii de alimente care sa „topeasca” grasimile prin modificarea metabolismului. O explicatie a reducerii greutatii corporale dupa o dieta cu grepfrut ar putea fi ca acest fruct ia locul unor alimente cu un continut caloric mare.

PÂINEA INGRASĂ
Acest aliment reprezinta una dintre cele mai bune surse de energie din dieta noastra. Painea contine carbohidrati, considerati a fi „combustibilul” necesar bunei functionari a muschilor. Mai mult, un consum optim de paine regleaza nivelul glicemiei din sange. De fapt, painea in sine nu ne ingrasa. Problema este cu ce alimente o asociem. De exemplu, o felie de paine cu unt sau un sendvis cu mezeluri schimba radical continutul in grasimi si calorii al painii.

GRĂSIMILE SUNT DĂUNĂTOARE
Contrar opiniei generale, nu toate grasimile sunt periculoase. Exista si grasimi care aduc beneficii organismului, motiv pentru care ele nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica. Este vorba despre grasimile monosaturate (din uleiul de masline, nuci, peste, alune, seminte sau in uleiurile vegetale), care scad nivelul colesterolului „rau” si il cresc pe cel „bun”. In schimb, trebuie consumate cu masura alimentele care contin grasimi saturate: carne rosie, unt, margarinta, nuci de cocos, branzeturi, untura si inghetata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *