La Alba Iulia, sute de tineri au protestat impotriva proiectului Rosia Montana

0
309
La Alba Iulia, sute de tineri au protestat împotriva proiectului Roșia Montană
La Alba Iulia, sute de tineri au protestat impotriva proiectului Rosia Montana

„Aurul Apusenilor nu e al Cotrocenilor”

Chiar daca in acest de 1 Decembrie, la Alba Iulia nu a fost niciunul din cei patru „grei” ai Romaniei – presedintele tarii, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului sau primul ministru – manifestarile nu au fost deloc sarace in evenimente deosebite.

Astfel. De la primele ore ale diminetii s-au infruntat doua tabere, una mai mica, pro proiectului (cu cianuri) Rosia Montana, si alta, nmeric mai mare cateva sute de tineri, anti-Rosia Montana. Printre sloganurile utilizate de cei care au protestat impotriva exploatarii cu cianuri a iesit in evidenta unul adresat direct lui Traian Basescu, stiut fiind faptul ca presedintele este un mare sustinaror al acestui proiect: „Aurul Apusenilor nu e al Cotrocenilor!” Alte slogane care s-au facut auzite: „Spuneti NU cianurii!”, „Pastrati Apusenii curati si bogati!” . Tinerii care au protestat impotriva proiectului Rosia-Montana nu au fost lasati sa intre in sala Unirii, unde s-a derulat unul dintre punctele manifestarii, drep pentru care s-a scandat, „Hotii sunt in sala, patriotii afara”.

Protestatarii anti Rosia-Montata si-au manifestat nemultumirea si fata de premierul Ponta si a reprezentantului guvernului, prefectul judetului. Motivul: aprobarea de catre prefectura a unui referendum pro Rosia Montata pe 9 decembrie si lipsa oricarei reactii din partea premierului. S-a scandat „Cianura pentru prefectura!”, iar doi tineri cu masti de gaze pe fata, i-au „interpretat” pe Victor Ponta si o „mireasa” pe care scria „cianura”.

Mai este de mentionat ca in jur de 200-250 de studenti romani si basarabeni au scandat lozinci unioniste si au cerut alipirea Basarabiei la Romania.

Liderii ARD huiduiti copios

In absenta lui Traian Basescu, sau a presedintelui PDL, liderii locali ai partidului – primarul Mircea Hava si presedintele CJ Alba, Ion Dumitre – au fost tinta unui cor imens de fluieraturi si huiduieli atunci cand au depus coroane de flori. Primarul Hava nu s-a aratat iritat atat de contestarile de care a avut parte, ci de faptul ca s-a protestat impotriva proiectului Rosia Montana, el lasand sa se inteleaga ca protestatarii ar fi fost instigati de premierul Victor Ponta. Iar despre protestatari Hava a avut tupeul sa spuna ca nu sunt romani. „Ca sa folosesti faptul ca vin oameni multi aici pentru 1 Decembrie, sa folosesti prilejul asta si sa-ti faci anumite chestiuni, indiferent ce crezi, mi se pare ceva de bocanci bagati in biserica. Nu e ok si nu e frumos, astia nu sunt romani”, a declarat primarul PDL al municipiului Alba Iulia ziaristilor prezenti la manifestari.

De mentionat ca liderii PDL Alba, nu au participat si la depunerea de coroane la busturile lui Ion I.C.Bratianu si Iulia Maniu. Aici au fost prezenti doar oficialii USL: ministrul Ecaterina Andronescu, prefectul de Alba, si deputatii Teodor Atanaiu, Radu Coclici si Catalin Potor.

Miron Cozma se crede noul Avram Iancu

Se poate spune ca manifestarile de 1 Decembrie de la Alba Iulia au avut si o pata de culoare. Dar una – greu de estimat in acest moment – periculoasa. Este vorba de prezenta la manifestari a lui Miron Cozma. Acesta a profitat de numarul mare de ziaristi si a facut declaratii belicoase, mai mult, a lasat de inteles ca crea sa fie noul Avram Iancu. Dupa ce a afirmat ca motto-ul sau este cel al lui Pintea Viteazul (in fapt un fost zapciu in slujba Agiei, devenit ulerior un fel de haiduc – n.a.) „Libertatea e mai presus decat viata”, a declarat: „Le transmit politicienilor de la Bucuresti, conducatorilor din politica romaneasca, cum spunem noi in Ardeal: Miron Cozma n-o murit, numa’ un pic s-o hodinit! Eu, daca lucrurile vor continua asa, o spun cu toata responsabilitatea, cum a facut Avram Iancu, cum au facut toti ceilalti, voi ridica armata tarii daca va fi nevoie”. Cum nu s-a gasit vreun doctor prin apropiere care sa-i administreze o pastila, Cozma a continuat: „daca voi fi ale presedinte multi vor face inchisoare (…)Constat cu stupoare ca tara e vanduta la mezat, ca pe vremuri, si cu asta nu o sa fiu de acord cat traiesc. Si va asigur eu ca am suficient de multi romani alaturi de mine in tara. Eu tac si fac”. Orice comentariu este inutil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.