6 motive pentru care trebuie sa aerisesti des o incapere

6 motive pentru care trebuie s? aerise?ti des o înc?pere
6 motive pentru care trebuie sa aerisesti des o incapere
6 motive pentru care trebuie sa aerisesti des o incapere

Te-ai gandit pana acum de ce este important sa aerisesti des o incapere, fie ca este dormitorul de acasa sau biroul de la serviciu? Statisticile spun ca din cauza prafului, fumului, vaporilor si alergenilor, aerul din interior este de 2-5 ori mai poluat decat cel din exterior. Prin urmare, ventilatia corecta a aerului din casa este foarte importanta pentru o sanatate de fier.

Chiar daca ai putea crede ca aerul din interior este mai curat decat cel de afara, realitatea e cu totul alta. Exista foarte multi agenti poluanti intr-un spatiu inchis, care ti-ar putea pune realmente sanatatea in pericol.

1. Camerele neaerisite priveaza organismul de oxigen

Un prim motiv pentru care ar trebui sa aerisesti cat mai des des o incapere este acela ca lipsa ventilarii corecte a aerului conduce la privarea organismului de oxigen.

Astfel, poti deveni irascibila, respiratia se accelereaza, bataile inimii cresc in intensitate, apar durerile de cap si tulburarile de somn. Toate acestea, deoarece lipsa de oxigen inhiba arderile din tesuturi, cu precadere la nivelul sistemului nervos.

2. Camerele neaerisite imbolnavesc sistemul respirator

Aerul din interior neventilat este cel mai bun mediu de dezvoltare si propagare a microorganismelor periculoase, precum virusurile care provoaca gripe si raceli, bacteriile sau agentii patogeni responsabili cu tuberculoaza sau rujeola.

Ai grija sa aerisesti fiecare incapere in fiecare dimineata imediat dupa trezire, apoi in jurul orei 18 dupa-amiaza si obligatoriu inainte de culcare. Bucataria si baia au nevoie de aerisire imediat ce faci dus sau gatesti, pentru eliminarea aburilor care pot produce condens si mucegai, alti factori de declansare a bolilor respiratorii, inclusiv a astmului, din pricina umiditatii foarte ridicate.

3. Camerele neaerisite te fac sa pari palida

Aceeasi problema a aerului neoxigenat, in care exista o cantitate mai mare de dioxid de carbon din aerul expirat, sta la baza unui alt fenomen raspandit in camerele neaerisite: paloarea fetei, aspectul de vesnic obosita si senzatiile persistente de greata.

4. Camerele neaerisite pot provoca probleme ale pielii

O camera neaerisita va avea intotdeauna o umiditate crescuta, peste limita sanatoasa pentru organism. In aceste conditii, transpiratia nu se mai evapora eficient de la nivelul pielii, care ramane in permanenta calda si umeda, adica susceptibila eczemelor cutanate, foliculitei sau acneei.

5. Camerele neaerisite pot produce intoxicatii cu chimicale

Specialistii spun ca aerul din interiorul locuintelor este de pana la 5 ori mai poluat chimic in prezent, decat era in urma cu 10 ani. Motivul? Materialele din care sunt confectionate obiectele de decor, textilele si produsele de curatat.

Acestea reprezinta o reala expunere toxica la o serie de substante periculoase, precum fenolii, formadelhida sau laurilsulfatul de sodiu, are nu doar ca produc probleme respiratorii sau tulburari endocrine, ci cresc si riscul de cancer, potrivit cercetarilor in domeniu.

O metoda principala prin care poti reduce nivelul de toxicitate chimica din aer este sa aerisesti cat mai des incaperile din casa ta.

6. Camerele neaerisite agraveaza alergiile

Nu in ultimul rand, este important sa reimprospatezi frecvent aerul din casa, pentru a elimina concentratia de alergeni care produc simptomele neplacute specifice: inflamatia ochilor, stranutul etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *