69 de ONG-uri cer interzicerea exploatarii gazelor de sist

de Alexandra Serban

69 de ONG-uri cer interzicerea exploatarii gazelor de sist

Coalitia pentru Mediu din Romania, formata din 69 de ONG-uri, cere Comisiilor din Camera deputatilor sa interzica exploatarea zacamintelor de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturare hidraulica si sa anuleze licentele exclusive de explorare a tuturor proiectelor care recurg la aceasta tehnica, arata intr-un comunicat de presa.

ONG-urile au adresat o scrisoare deschisa presedintilor comisiilor parlamentare implicate in procesul legislativ al proiectului de lege in discutie dupa ce propunerea a fost respinsa de Senat in urma cu o saptamana:

“Reamintim ca un moratoriu asupra exploatarii gazelor neconventionale prin metoda fracturarii hidraulice face parte din programul actual de guvernare. (…) moratoriul presupune, practic, sistarea oricarei activitati de extractie. In plus, mentionam ca un astfel de moratoriu a fost adoptat in mai multe tari din lume, printre care Franta si Bulgaria si, mai recent, Danemarca si Olanda. In alte tari, au fost sistate operatiunile de fracturare hidraulica din cauza impactului asupra mediului si au fost adoptate moratorii locale (…).

O alta propunere facuta de cele 69 de ONG-uri o reprezinta organizarea unor dezbateri care sa includa reprezntanti ai societatii civile, inainte ca legea sa fie votata in comisii si in Camera Deputatilor. Argumentul pe care ONG-urile il aduc este acela ca “astfel se vor respecta principiul transparentei si principiul consultarii publice, ambele esentiale pentru orice decizie care va influenta intreaga populatie”.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,212FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente