A doua editie a Congresului International „Take Back 2009”

La mijlocul lunii mai a avut loc la Praga cea de-a doua editie a Congresului International „Take Back 2009”. Participantii la eveniment au inclus personalitati marcante din randul expertilor europeni si reprezentanti ai organizatiilor de renume implicate in domeniul colectarii si reciclarii echipamentelor electrice si electronice. Conferinta a fost organizata sub patronajul Forumului WEEE – Asociatia Europeana a Deseurilor Electrice si Electronice si Ministerul Mediului din Republica Ceha.

Unul dintre principalele subiecte ale conferintei a constat in modificarea Directivei Europene referitoare la colectarea echipamentelor electrice si electronice. Evenimentul a oferit participantilor oportunitatea de a afla despre cele mai recente dezvoltari din domeniul colectarii in Uniunea Europeana si de a face cunostinta cu profesionistii din domeniu.       Programul a fost impartit in doua parti. In cadrul primei sesiuni au avut loc cursuri focalizate pe subiecte precum strategia UE in materie de gestionare a deseurilor, cu accent pe colectarea deseurilor. In cea de-a doua sesiune participantii au putut alege unul dintre cele trei workshop-uri.

Prezenta la eveniment, revista Infomediu Europa a stat de vorba cu reprezentanti ai firmelor de specialitate din domeniu: Cristian Pocol – Country Manager Stena DTM, Andrei Orban – Presedintele Asociatiei Environ si cu un expert din partea Ministerului Economiei – Calin Istratoiu.

Cristi Pocol – Country Manager Stena DTM

Ce ne puteti spune despre acest congres?

Este o oportunitate pentru noi sa ne intalnim toti cei implicati din Europa, sa analizam problemele directivei actuale si sa discutam despre cum putem sa imbunatatim noua forma a directivei. E important sa discutam si sa vedem toate punctele de vedere ale celor implicati, de la producatori, asociatii colective si reciclatori. Trebuie sa reusim sa gasim o cale reciproc avantajoasa pentru toate partile implicate si in acelasi timp sa protejam mediul inconjurator.

Legat de campaniile de colectare 2008 si 2009 ce ne puteti spune?

Campaniile au fost foarte bune si s-au inregistrat rezultate foarte bune. S-a creat un precedent si populatia a inceput sa invete ca aceste deseuri nu trebuie sa mearga la fier vechi sau la groapa de gunoi. Acesta este cel mai bun lucru.

Andrei Orban – Presedintele Asociatiei Environ

Ce reprezinta acest congres pentru Asociatia Environ?

Motivul pentru care ne aflam la Praga este legat in special de dorinta de a reprezenta pe de-o parte interesele membrilor nostri si pe de alta parte de a ne informa de tendintele care se manifesta in domeniul deseurilor si in special al deseurilor de echipamente electrice si electronice si discutia principala este axata pe propunerea de modificare a Directivei 2002/96, pentru echipamente electrice si electronice. Exista multe aspecte care sunt neclare, care  ridica probleme si de aceea vrem sa fim in mijlocul acestor subiecte si sa le dezbatem, urmand ca o data intorsi acasa, impreuna cu autoritatile competente, cu Ministerul Mediului, in cadrul comisiei interministeriale, cu Ministerul Economiei, sa le discutam pentru a inalta pozitia Romaniei la negocierile privind aceasta directiva.

Programul sau proiectul de colectare si de dezvoltare a infrastructurii de colectare in Romania trebuie sa atinga un obiectiv major si anume de a colecta o cantitate cat mai mare.

Ca proiecte de viitor dorim strangerea relatiilor de colaborare si o abordare foarte deschisa cu cat mai multi dintre operatorii seriosi de tratare de pe piata romaneasca si aici salutam inaugurarea complexului de la Buzau a firmei Greenwil. De asemenea ne dorim ca impreuna cu autoritatile centrale, cu Ministerul Mediului, cu Ministerul Economiei, sa solutionam probleme legate de neclaritatile legislative, care inca din pacate persista vizavi de toata aceasta legislatie.

Calin Istratoiu – Director General Adjunct, Directia Politica Industriala si Competitivitate, Ministerul Economiei

Va rugam sa ne spuneti cateva cuvinte referitoare, la pozitia Romaniei, a Ministerului Economiei…

Ne aflam la Praga la un congres foarte interesant ce are ca subiect directiva DEE-uri. Exista o prezenta foarte numeroasa, din toata Europa. Noi, ca stat membru, am transpus toate directivele si cea pe de euri. Avem o prezenta destul de numeroasa.

Legat de activitatea pe care o desfasoara asociatiile in Romania, ne puteti spune ceva in legatura cu declaratiile depuse pe 30 aprilie?

Toate organizatiile care au preluat responsabilitatile, au incercat sa-si desfasoare activitatea cum au considerat mai bine si mai corect. Sunt asociatii care s-au implicat cu adevarat in fenomenul acesta al deseurilor de echipamente electrice si electronice. Vom analiza cu atentie declaratiile depuse si in urma analizarii acestor declaratii o sa va putem face cunoscute si pozitia fiecarei organizatii in parte.

Ce ne puteti spune despre campaniile de buy-back?

Din cate stiu, exista la Ministerul Mediului o hartie cu privire la interzicerea finantarii de catre organizatiile care au preluat responsabilitati ale campaniei de buy-back si probabil ca urmeaza sa apara acest comunicat.

Maria Constantin

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *